Majówka 2022. Ile wolnego w tym roku?
W tym roku urlopu można mieć nie trzy, a cztery dni. Wystarczy wziąć wolny 2 maja, a majówka 2022 wypadnie od soboty 30 kwietnia do wtorku 3 maja. Dotyczy to oczywiście osób, które nie pracują w weekendy. Wielkie grillowanie to doskonała opcja na spędzenie majówki. Można nie tylko spotkać się z najbliższymi pod gołym, ciepłym, pełnym słońca niebem, ale także dobrze zjeść.
Które mięso najlepsze na grilla? W tym roku będzie drożej
Wielu zastanawia się, które mięso najlepiej nada się na rozgrzany ruszt. Jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Każde mięso nadaje się do grillowania, zależy tylko od przyprawienia, przyrządzenia i odpowiedniej obróbki. Eksperci zapewniają, że Polska jest bezpieczna żywnościowo, nie grozi nam głód, ale niestety, napięta sytuacja militarna za wschodnią granicą odbije się na cenach, także mięsa. Koszty produkcji, rosnące ceny w innych krajach, a także presja zagranicznego popytu spowodują podwyżki.
Rozpocznij sezon grillowy
- Produkcja wieprzowiny u głównych producentów będzie dalej spadać ze względu na wysokie koszty produkcji, które w wielu przypadkach nie są w pełni rekompensowane przez rosnące ceny skupu – przewiduje Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej „POLPIG”.
- Kolejne kwartały przyniosą dalszy wzrost cen skupu trzody chlewnej – zauważają z kolei eksperci Credit Agricole.
Znaczną część kosztów hodowli i produkcji stanowią pasze. One mocno rosną, więc finalnie konsument zapłaci więcej za kupionego kurczaka, wieprzowinę czy wołowinę. Co ciekawe, już na początku 2022 roku ceny wołowiny poszły w górę o prawie 35 proc., a drobiu o 26 procent.
Podstawowe zasady grillowania
Na to, jak finalnie wyjdzie mięso, ma wpływ sposób obróbki. Inaczej grilluje się na grillu gazowym, inaczej na węglowym. Ten drugi rodzaj sprzętu jest bardziej wymagający i wymaga od nas kontrolowania sytuacji. Niezależnie od tego, czy przyrządzamy wołowinę, wieprzowinę czy drób warto nie ingerować zbytnio w mięso. Co to oznacza? Kawałki przekładamy tylko raz i nie naciskamy na nie, aby nie straciły soków i aromatów.
Idealne mięsko z grilla? Zobacz, jak traktować wieprzowinę, wołowinę oraz drób!