Spis treści
Niedługo grzybowy boom
Im więcej grzybów, tym niższe ceny. Sezon wakacyjny był dość skromny w ilości kurek, maślaków, czy borowików. Pierwsze grzyby mają to do siebie, że są droższe. Gdy jednak przychodzi ich właściwy czas, popyt rośnie i stabilizują się ceny. Tak jest we wrześniu – przy dobrej pogodzie można uzbierać pełne kosze.
Większość grzybiarzy przyniesione dary lasu zachowuje dla siebie, do zużycia na świeżo, zasuszenia lub zamrożenia. Niektórzy decydują się na sprzedaż. Biznes grzybiarski nie jest nowością, ale by się go podjąć, trzeba spełnić pewne warunki. Do obrotu mogą być wprowadzone tylko sprawdzone zbiory, posiadające atest z pobliskiego sanepidu. W przypadku świeżych grzybów wydają go klasyfikatorzy lub grzyboznawcy, w przypadku suszonych tylko grzyboznawcy.
Aby uniknąć przykrej pomyłki, w konsekwencji zatrucia, warto wybierać sprawdzone punkty sprzedaży i wcześniej zapytać o atest sprzedawcę.
Tyle kosztują grzyby we wrześniu
W sezonie grzyby można dostać w sklepach, na targowiskach lub zakupić prywatnie. W jednym z dyskontów opakowanie kurek o wadze 200 g dostępne jest w promocji 33 proc. taniej. Zamiast regularnej ceny 14,99 zł klienci zapłacą 9,99 zł.
Stawka na targowiskach zależy od regionu i gatunku. Najwięcej płaci się za kurki i borowiki, nawet do 50-60 zł/kg. Nieco taniej wyjdą podgrzybki lub maślaki, można je znaleźć w przedziale 30-40 zł/kg, zdarza się spotkać koźlaki. Najczęściej świeże grzyby sprzedawane są w pojemnikach, ale nie brakuje handlarzy z większą ilością. Wśród ofert są również grzyby na zamówienie. Oto kilka ogłoszeń:
- Lubelskie. Świeże kurki, z atestem, zbierane na świeżo, 45 zł/kg.
- Dolnośląskie. Prawdziwki świeże, bez robaków, 40 zł/kg.
- Dolnośląskie. Czerwone kozaki prosto z lasu, 35 zł/kg.
- Podlaskie. Kurki z podlaskich lasów, możliwość wystawienia atestu, odbiór własny lub dowóz w okolicy, 30 zł/kg.
- Lubelskie. Podgrzybki zbierane na zamówienie. Będą już oczyszczone z ziemi, 30 zł/kg.
- Warmińsko-Mazurskie. Grzyby z czystych nadmorskich terenów. Podgrzybek brunatny lub borowik ceglastopory – 35 zł/kg.
- Pomorskie. Kurki leśne, ręcznie zbierane. 25 zł/kg.
- Małopolskie. Oferuję codziennie zbierane grzyby. Borowik szlachetny – 35 zł/kg, borowik ceglastopory – 30 zł/kg, pieprznik jadalny – 30 zł/kg. W ofercie też gołąbki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!