Ruszył sezon grzybowy. Tyle kosztują kurki lub prawdziwki

Katarzyna Zawada
Za oknem deszczowa aura, a to oznacza wysyp grzybów.
Za oknem deszczowa aura, a to oznacza wysyp grzybów. Jakub Steinborn/Polska Press
Po fali upałów przyszedł czas na chłodną aurę. Zmiana temperatury i intensywne opady nie wszystkich cieszą. Urlopowicze z utęsknieniem wyglądają ostatnich promieni słońca, ale grzybiarze… zacierają ręce. Przy takiej aurze w lasach zacznie pojawiać się coraz więcej grzybów. Co zrobić, gdy nie jest się amatorem wędrówek z koszem w ręku? Kupić. Ale czy to się opłaca?

Spis treści

Niedługo grzybowy boom

Im więcej grzybów, tym niższe ceny. Sezon wakacyjny był dość skromny w ilości kurek, maślaków, czy borowików. Pierwsze grzyby mają to do siebie, że są droższe. Gdy jednak przychodzi ich właściwy czas, popyt rośnie i stabilizują się ceny. Tak jest we wrześniu – przy dobrej pogodzie można uzbierać pełne kosze.

Większość grzybiarzy przyniesione dary lasu zachowuje dla siebie, do zużycia na świeżo, zasuszenia lub zamrożenia. Niektórzy decydują się na sprzedaż. Biznes grzybiarski nie jest nowością, ale by się go podjąć, trzeba spełnić pewne warunki. Do obrotu mogą być wprowadzone tylko sprawdzone zbiory, posiadające atest z pobliskiego sanepidu. W przypadku świeżych grzybów wydają go klasyfikatorzy lub grzyboznawcy, w przypadku suszonych tylko grzyboznawcy.

Aby uniknąć przykrej pomyłki, w konsekwencji zatrucia, warto wybierać sprawdzone punkty sprzedaży i wcześniej zapytać o atest sprzedawcę.

Tyle kosztują grzyby we wrześniu

W sezonie grzyby można dostać w sklepach, na targowiskach lub zakupić prywatnie. W jednym z dyskontów opakowanie kurek o wadze 200 g dostępne jest w promocji 33 proc. taniej. Zamiast regularnej ceny 14,99 zł klienci zapłacą 9,99 zł.

Stawka na targowiskach zależy od regionu i gatunku. Najwięcej płaci się za kurki i borowiki, nawet do 50-60 zł/kg. Nieco taniej wyjdą podgrzybki lub maślaki, można je znaleźć w przedziale 30-40 zł/kg, zdarza się spotkać koźlaki. Najczęściej świeże grzyby sprzedawane są w pojemnikach, ale nie brakuje handlarzy z większą ilością. Wśród ofert są również grzyby na zamówienie. Oto kilka ogłoszeń:

  • Lubelskie. Świeże kurki, z atestem, zbierane na świeżo, 45 zł/kg.
  • Dolnośląskie. Prawdziwki świeże, bez robaków, 40 zł/kg.
  • Dolnośląskie. Czerwone kozaki prosto z lasu, 35 zł/kg.
  • Podlaskie. Kurki z podlaskich lasów, możliwość wystawienia atestu, odbiór własny lub dowóz w okolicy, 30 zł/kg.
  • Lubelskie. Podgrzybki zbierane na zamówienie. Będą już oczyszczone z ziemi, 30 zł/kg.
  • Warmińsko-Mazurskie. Grzyby z czystych nadmorskich terenów. Podgrzybek brunatny lub borowik ceglastopory – 35 zł/kg.
  • Pomorskie. Kurki leśne, ręcznie zbierane. 25 zł/kg.
  • Małopolskie. Oferuję codziennie zbierane grzyby. Borowik szlachetny – 35 zł/kg, borowik ceglastopory – 30 zł/kg, pieprznik jadalny – 30 zł/kg. W ofercie też gołąbki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro