Sezon na truskawki rozpoczęty. Czy ich spożycie jest bezpieczne? Trwa nadzór, w ubiegłym roku badania próbek napawały optymizmem

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
W bieżącym roku PIORiN kontynuuje prowadzenie nadzoru nad prawidłowością stosowania środków ochrony roślin w truskawkach.
W bieżącym roku PIORiN kontynuuje prowadzenie nadzoru nad prawidłowością stosowania środków ochrony roślin w truskawkach. Urszula Łobaczewska/Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
Na czerwiec czekali zwłaszcza smakosze truskawek. Rozpoczął się sezon na krajowe owoce, na każdym rynku można kupić czerwone, pełne witamin smakołyki. Każdy z nas chciałby dostać produkt naturalny, najlepiej prosto z krzaczka. Czy jest to możliwe? Coraz więcej producentów stosuje środki ochrony roślin, a te niestety pozostawiają resztki pestycydów na owocach. Ubiegłoroczne badania Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa napawały optymizmem, chemii było mniej. Jak będzie w tym roku?

Sezon na truskawki 2022. Skąd wzięły się te owoce?

Historia truskawek sięga XVIII wieku, gdy w Ameryce Północnej skrzyżowano poziomkę wirginijską z chilijską. Obecnie stanowią jedne z popularniejszych owoców sezonowych. Ich spożywanie dostarcza wielu witamin i składników mineralnych, a wyciągi truskawkowe sprawdzają się również w kosmetologii.

Kiedy jest pora na truskawki krajowe?

Truskawki dostępne są w sklepach przez cały rok, ale warto pamiętać, że są one importowane. Smakowo i jakościowo często odbiegają od tych krajowych. Wysyp polskich gruntowych truskawek rozpoczyna się w czerwcu.

Uwielbiamy truskawki za smak, soczystość i powiew lata. Warto wiedzieć, czy ich spożycie jest bezpieczne i zdrowe. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, sprawując nadzór nad prawidłowym stosowaniem środków ochrony roślin, corocznie prowadzi badania pozostałości środków ochrony roślin.

Truskawki pełne chemii? Plantatorzy idą ku naturalności

Pestycydy w owocach to problem, z którym walczą nie tylko ekolodzy. Klienci mają coraz większą świadomość używania chemii w przemyśle spożywczym. Chcemy jeść zdrowo i naturalnie. Na bazarach i rynkach wśród mnogości sprzedawców nie zawsze można rozróżnić, czy truskawka była pryskana, czy nie. Kupujemy, opierając się na zaufaniu. Ci, którzy chcą mieć gwarancję smaku prosto z natury, sami biorą się za uprawę.

Ubiegłoroczne wyniki badań pozostałości środków ochrony roślin w truskawkach napawają optymizmem. Żadna z przebadanych 59 próbek truskawek pobranych przez PIORiN na terenie całego kraju nie zawierała przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości substancji czynnych.

Kontrole i nadzór nad prawidłowością stosowania środków ochrony roślin mają być krokiem ku utrzymaniu wysokiej pozycji polskiej żywności na rynku Unii Europejskiej. Dodatkowo wygranym ma być klient.

- Troska o zdrowie konsumentów wymaga, by płody rolne były bezwzględnie wolne od przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin, a stosowane środki ochrony roślin były dedykowane do upraw wymienionych w etykiecie środka – tłumaczy PIORiN.

Źródło: piorin.gov.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rządowa dopłata do węgla

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie