Sezon ogórkowy na targowisku w Tarnobrzegu

Piotr Szpak
Sezon ogórkowy w pełni, ogórki nadają się do jedzenia na surowo, do kiszenia i marynowania.
Sezon ogórkowy w pełni, ogórki nadają się do jedzenia na surowo, do kiszenia i marynowania. Zdzisław Surowaniec
Sezon ogórkowy mamy wreszcie na targowiskach. Ogórki w cenie 2 - 3 zł nadają się do jedzenia na surowo, do kiszenia i marynowania.

 

 

Największe pożądanie kupujących było przy stoiskach z czereśniami, te wyglądały apetycznie, ale były bardzo drogie. Kilogram największych i bardzo słodkich kosztował aż 12 złotych, ale można też było kupić płacąc 5-6 zł za kg.

 

Cenowy rekord pobiła jednak borówka amerykańska, która w jednym miejscu kosztowała aż 20 złotych za kilogram. Połowę tej ceny trzeba było zapłacić za litr leśnych jagód.

 

Z kolei kilogram brzoskwiń i moreli to wydatek rzędu 3-5 zł, porzeczki i agrestu od 2,50 do 3,50 zł, tyle samo trzeba było zapłacić za kilogram wiśni. 

 

Olbrzymi wybór był na stoiskach z warzywami. Kilogram pomidorów, w zależności od wielkości, kosztował od 2 do 4,50 zł, ogórków 2-3 zł, bobu 7-8 zł, cebuli 3-4 zł, zielonej fasolki szparagowej 6-7 zł, a za kolbę kukurydzy trzeba było zapłacić od 2 do 3 zł. Tylko 2 złote kosztował kabaczek. Droga była papryka wyceniona od 5 do nawet 7 zł za kg.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sezon ogórkowy na targowisku w Tarnobrzegu - Nowiny