W Kazanowie już 23 września będzie bezpłatne spotkanie dotyczące możliwości pozyskania bezpłatnego znaku Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Mogą go pozyskać m.in. rolnicy, sadownicy, pszczelarze, przetwórcy owoców, warzyw, nabiału i mięs.

W niedzielę, 23 września w budynku OSP Kazanów w godz. 9- 15 odbędzie się bezpłatne spotkanie informacyjne dotyczące projektu Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

- Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze zapraszamy: gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, sklepy i restauracje, które pod szyldem Kulinarne Dziedzictwo Mazowsze będą oferować wysokiej klasy produkty i dania.

Organizujemy bezpłatne spotkania, poświęcone tematyce Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze oraz możliwości z tym związanych, jak chociażby uzyskiwania wyższej ceny za swoje produkty rolne i ich przetwory - mówi Barbara Mazurkiewicz-Białęcka, prezes Fundacji Nova Perspektywa, która prowadzi projekt w naszym regionie.

Według niej, pozyskanie znaku Sieci jest możliwe zarówno dla gospodarstw, jak i wytwarzanych czy przetwarzanych w nich produktów rolnych. Posiadanie znaku może być krokiem milowym w promocji własnego gospodarstwa.

- Podczas spotkania opowiemy o projekcie Dziedzictwo Kulinarne Mazowsze, przeprowadzimy chętnych przez formalności związane z aplikowaniem do projektu oraz zaprezentujemy nowoczesne formy sprzedaży produktów lokalnych - zachęca Barbara Mazurkiewicz - Białęcka. - Ważnym aspektem spotkań ma być też przedstawienie możliwości handlu bezpośredniego własnymi produktami, także za pośrednictwem internetu: począwszy od promocji po sprzedaż za pośrednictwem stworzonych narzędzi, bądź też kanałów, które można wykorzystywać - dodaje.

Zapisy na bezpłatne spotkanie w Kazanowie mejlowo pod adresem: perspektywa2018@wp.pl. Więcej informacji pod numerem telefonu 515 281 331. Tylko osoby zarejestrowane otrzymają materiały ze spotkania.

Program jest realizowany na południowym Mazowszu. Wcześniej spotkania informacyjne odbyły się w gminach Sienno i Iłża. Spotkanie w Kazanowie będzie ostatnim z zaplanowanych, dlatego zainteresowani z innych gmin mogą tam dojechać.

Idea Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego powstała w Szwecji oraz Danii w 1995 roku. Inicjatywa szybko spotkała się z dużym zainteresowaniem wielu regionów europejskich, które dbają o to, aby zaoferować mieszkańcom oraz turystom wyborną w smaku, wyjątkową regionalną żywność.

Obecnie sieć zrzesza 25 regionów europejskich. Głównym celem sieci jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców. W obrębie regionów członkowskich istnieje regionalna sieć zrzeszająca producentów, przetwórców oraz dystrybutorów regionalnej żywności. Ponieważ dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem dziedzictwa kulturowego, Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego tworzy wizerunek i promuje region. Przyczynia się do rozwoju przedsiębiorczości, tworzy również płaszczyznę do współpracy dla wielu przedsiębiorców czy rolników.

ZOBACZ TEŻ: Koncert patriotyczny w Kazanowie

MASZ CIEKAWĄ INFORMACJĘ, ZROBIŁEŚ ZDJĘCIE ALBO WIDEO?
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego?
PRZEŚLIJ WIADOMOŚĆ NA radom@echodnia.eu lub Facebook.

Dennis w radomskim klubie Explosion. Zagrał na zakończenie wakacji. Zobacz zdjęcia z imprezy!


POLECAMY RÓWNIEŻ:



TOP10 najbardziej niebezpiecznych krajów na wakacje 2018





Wakacje 2018. Jedziesz do tych krajów? Sprawdź na co warto się zaszczepić!






TOP 10: Plaże nudystów w Polsce [18+] Jak wyglądają?





Nietypowe zwyczaje ślubne na świecie - TOP 10





Czy wiesz co zamówić w smażalni? Sprawdź, których ryb powinno się unikać!






Tego musisz spróbować. TOP 12 sportów wodnych