Śliwki nie tylko jesienią. Pierwsze owoce pojawiają się już w lipcu. Wczesne odmiany doskonale sprawdzą się w kuchni

Katarzyna Zawada
Kończą się truskawki, maliny i czereśnie, lada moment swoje pięć minut będą miały śliwki.
Kończą się truskawki, maliny i czereśnie, lada moment swoje pięć minut będą miały śliwki. pixabay.com/domeckopol/zdjęcie ilustracyjne
Choć śliwki kojarzą się z jesienią, warto wiedzieć, że pierwsze zbiory krajowych owoców zaczynają się już w lipcu. Wtedy na rynku dostępne są odmiany takie, jak Herman czy Ruth Gerstetter, na klasyczne węgierki lub renklody trzeba poczekać do sierpnia. Wysyp śliwek sprawia, że wielu nabiera ochoty na smakowite ciasta lub przetwory. Co można zrobić z owoców lata?

Spis treści

Nie tylko truskawki i czereśnie. Latem spotkasz też śliwki

Pierwsze śliwki charakteryzuje mała podaż, co może skutkować wyższymi cenami. Dopiero gdy sezon nabierze tempa, owoce będą dostępne w przystępnych cenach. Obecnie na rynku hurtowym za krajowe trzeba zapłacić od 3 do 4 zł/kg, więcej za importowane, np. z Serbii - do 10 zł.

Wielu kucharzy twierdzi, że śliwki wcale nie muszą oznaczać jesiennej zadumy. Smak soczystego owocu można odkryć w letnich przepisach. W lipcu i w sierpniu na straganach można spotkać krajowe odmiany Ruth Gerstetter, Herman, Opal czy Kometę. Uprawia się je na niewielkich powierzchniach, wielu sadowników rezygnuje też z upraw na rzecz bardziej znanych odmian.

Renklody czy węgierki są odmianami średniowczesnymi, dojrzewają w sierpniu i wtedy też powoli zaczną pojawiać się w sprzedaży. Co ciekawe, w tym miesiącu zaczną pojawiać się też mirabelki, które należą do tej grupy. Przed właściwym sezonem można pokusić się o owoce importowane.

Właściwości zdrowotne śliwek. Dlaczego warto je jeść?

Pestkowce zawierają sporo węglowodanów, błonnika, witamin i minerałów. Śliwki polecane są osobom z zaparciami, zmniejszają ryzyko powstania nowotworu jelita. Można je jeść świeże lub w wersji suszonej. Latem wielu z nas stawia na owoce w formie przekąski lub dodatku do lekkich ciast, dopiero na jesień pojawia się chęć na wersję suszoną lub przetworzoną.

Śliwki to owoce o średniej kaloryczności i przeciętnej zawartości węglowodanów. Mają przy tym niski indeks glikemiczny (IG) wynoszący ok. 24, dzięki czemu mogą być spożywane przez diabetyków, informuje Anna Rokicka-Żuk, Strona Zdrowia.

Domowe przetwory ze śliwek

Lato utożsamiamy z truskawkami, malinami lub owocami leśnymi. Warto jednak przełamać stereotypy i w wakacje wybrać śliwki. Ich wyrazisty smak, w połączeniu z innymi dodatkami, może odmienić kuchnię. Pierwszych odmian nie będzie zbyt wiele, ale na pewno będą smaczne. Popularne węgierki pojawią się miesiąc później. Wielu amatorów gotowania twierdzi, że sierpień i wrzesień to najlepszy czas na robienie przetworów ze śliwek.

Co zrobić ze śliwek? Na liście m.in.:

  • nalewka ze śliwek,
  • tarta ze śliwkami,
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami,
  • dżem,
  • powidła,
  • lody.

Śliwki, z których chcemy przygotować domowe przetwory, powinny być m.in. świeże, dojrzałe, jędrne, nieuszkodzone i bez niechcianych lokatorów. Jeszcze zanim zabierzemy się za szykowanie domowych przetworów ze śliwek na zimę, ponownie sprawdźmy smak owoców. Śliwki umyjmy bezpośrednio przed robieniem marynat, nalewek, powideł czy kompotów. Ogonki usuńmy już po umyciu owoców, bo zabezpieczają one śliwki przed wydostawaniem się ze środka soku, przekonuje Małgorzata Czuba-Skarzyńska, RegioDom.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ubezpieczenie maszyn rolniczych. Kiedy jest obowiązkowe?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro