Dłuższe przetrzymywanie na polach kapusty, marchwi czy kalafiorów umożliwia przyrost ich masy i zwiększa plony. Rolnicy niedawno rozpoczęli ich zbiory.
W Bieszczadach spadł już śnieg. Tymczasem w niektórych rejonach naszego województwa rolnicy część upraw nadal trzymają na polach i dopiero rozpoczęli zbiory. Winna temu jest tegoroczna susza. Dopiero teraz warzywa, takie jak kapusta, marchew czy seler nabierają odpowiedniej masy i wartości.
Zminimalizować straty
- W swoim gospodarstwie na powierzchni 4 hektarów uprawiam kapustę białą, czerwoną i włoską. Muszę przyznać, że tegoroczna susza dała się nam mocno we znaki, ponieważ kapusta wprawdzie urosła, ale główki są znacznie mniejsze niż bywało to w poprzednich latach. W związku z tym zbiory musieliśmy przesunąć o kilka tygodni - wyjaśnia Piotr Kawecki, który wraz z teściem prowadzi gospodarstwo w Siennowie k. Przeworska.
- Nie ma jeszcze mrozów, a deszcz, który spadł późną jesienią pozwoli w pewnym stopniu zmniejszyć straty spowodowane suszą. W naszym gospodarstwie sięgają one około 40 procent. Pogoda jest teraz sprzyjająca dla kapusty, czyli jest mokro i chłodno. Dlatego warzywo z każdym dniem przybiera na masie. Codziennie zwozimy do przechowalni część uprawy, ponieważ boimy się pogorszenia pogody, a zbiór ręczny jest pracochłonny i ciężki - dodaje rolnik Piotr Kawecki.
W trakcie zbiorów jest też Piotr Kapera z Suchej Woli (gm. Oleszyce). Rolnik Roku 2015 - wybrany w plebiscycie Nowin - prowadzi 500-hektarowe gospodarstwo. - Tak późne zbiory są wynikiem panującej w tym roku suszy - potwierdza pan Piotr.
- Wcześniej nie było czego kopać, ponieważ warzywa były zbyt małe. Dopiero październikowe opady zdecydowały o zwiększeniu plonu. Wykorzystujemy pogodę jaka jest, chociaż ostatnio uniemożliwia ona zbiór - dodaje Piotr Kapera.
Warzywa odporne na zimno
Tak późny zbiór warzyw nie jest niczym niezwykłym, co potwierdzają specjaliści z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.
- Wszystkie warzywa powinny być zbierane z pola w tzw. fazie dojrzałości zbiorczej, kiedy został zakończony okres wegetacji części jadalnej. W przypadku warzyw dojrzałość zbiorcza pokrywa się z dojrzałością konsumpcyjną. W obecnym sezonie wegetacyjnym dłuższe przetrzymywanie na polach warzyw umożliwia poprawę wielkości plonu - wyjaśnia Anna Cieszyńska główny specjalista ds. warzywnictwa w PODR.
Dodaje też, że najbardziej odpornym warzywem na niskie temperatury jest biała kapusta głowiasta. Znosi ona spadki temperatur nawet do minus 8 stopni Celsjusza. Kuzynka kapusty głowiastej, kapusta brukselska znosi spadki temperatur nawet do minus 17 st. C, w zależności od odmiany. - Rośliny kapusty brukselskiej mogą pozostać na polach do stycznia, a nawet lutego - wyjaśnia Anna Cieszyńska.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?