Spleśniałe maliny lub borówki w pojemniku. Wyrzucać wszystkie czy tylko te zepsute? Pleśń na owocach może być niebezpieczna

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Wielu z nas znalazło choć raz kilka zepsutych malin w pojemniku. Co z resztą owoców? Czy można je jeść?
Wielu z nas znalazło choć raz kilka zepsutych malin w pojemniku. Co z resztą owoców? Czy można je jeść? GettyImages/ligora
Powoli kończy się sezon na miękkie owoce. To ostatni dzwonek, by spróbować aromatycznych malin, soczystych borówek czy cierpkich jeżyn. Czasem jednak okazuje się, że po przyniesieniu pudełka z letnimi smakołykami wśród nich znajdą się okazy z pleśnią. Co robić? Wyrzucać wszystkie, czy też oddzielić tylko te zepsute? Podpowiadamy.

Sezon na owoce 2022. Po ile owoce leśne?

Rozstrzał cenowy na bazarkach jest dość spory. Pod koniec sierpnia jedni liczą sobie za maliny ok. 15-20/kg, niektórzy za zbiory z ekologicznych upraw chcą 30 zł/kg. Za jeżyny musimy zapłacić od 30 do 40 zł/kg, z kolei borówki kosztują nas średnio 15 zł/kg. Stawki, w porównaniu do ostatnich lat, wzrosły, ale to nie zniechęca klientów. Nie ma lata bez tych owoców, dlatego dalej chętnie się je kupuje.

Pleśń w malinach, jeżynach lub borówkach. Jak postępować?

Z wierzchu większość owoców wygląda jędrnie i kusząco. Po przyjściu do domu okazuje się, że pod spodem znajdują się oznaki pleśni. Wielu z nas myśli, że wystarczy wyrzucić zanieczyszczone owoce, a reszta nadaje się do spożycia. To błąd.

Odizolowanie spleśniałych części sprawdzi się przy produktach z małą ilością wody, np. marchwi. W przypadku owoców miękkich, typu maliny lub borówki, lepiej dmuchać na zimne. Istnieje ryzyko, że pleśń objęła całe opakowanie, nawet gdy jej nie widać. Wprawdzie spożycie przebranych owoców nie zawsze musi wiązać się z zatruciem, ale lepiej uniknąć biegunki lub wymiotów. Zwłaszcza u dzieci.

Nawet jeśli tylko na jednym z owoców dostrzegamy zielonkawy nalot, nie oznacza to, że reszta nie jest zanieczyszczona. Rozdzielenie na grupki nic nie da. Pleśń może nie być widoczna, a proces rozprzestrzeniania się grzybów jest szybki, zwłaszcza w małym opakowaniu, gdzie owoce są ściśnięte. Wniosek? Lepiej nie brać do ust tych części, które na pierwszy rzut oka wydają się zdatne do spożycia.

GIS ostrzega: Nie należy spożywać pleśni i niemytych owoców

Warto zwracać uwagę na wszelkie zmiany w kupowanych produktach. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że pleśń wytwarza toksyny niebezpieczne dla zdrowia. Zwłaszcza na soczystych owocach nalot pojawia się bardzo szybko.

Sanepid w okresie wakacyjnym przestrzega także, aby nie spożywać niemytych owoców. Tyczy się to szczególnie owoców leśnych – malin, poziomek czy jeżyn. Na wielu z nich mogą żyć larwy tasiemca bąblowca. Ich spożycie prowadzi do bąblowicy, groźnej choroby, której objawy ciężko wykryć.

Źródło: GIS

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro