Sprzedam mleko od swojskiej krowy. Oto ceny od rolników

Katarzyna Zawada
Wideo
od 16 lat
Smak dzieciństwa i wakacji u babci. Kto z nas choć raz nie raczył się wtedy szklanką mleka prosto od krowy? Dziś mleko dostępne jest wszędzie, ale w znacznej części ma formę pasteryzowaną. Sklepy sprzedają butelki świeżego lub kartonowego UHT. Czy da się jeszcze kupić takie surowe?

Spis treści

Po jakie mleko sięgać? Wraca trend ekologicznego żywienia.
Po jakie mleko sięgać? Wraca trend ekologicznego żywienia. 123rf/serezniy

Mleko świeże a mleko UHT. Różnice

Proces pasteryzacji mleka jest czymś naturalnym, wydłuża przydatność do spożycia. Ciecz jest podgrzewana przez krótki czas ze względów bezpieczeństwa – wysoka temperatura niszczy bakterie chorobotwórcze. Następnie jest chłodzone. Czynność w żaden sposób nie szkodzi walorom odżywczym, wciąż zachowana jest znaczna zawartość składników mineralnych. Mleko ma zazwyczaj kilka, kilkanaście dni ważności, oznaczone jest w sklepie jako świeże. Musi być przechowywane w lodówce.

Znacznie dłużej zdatne do spożycia jest mleko UHT. Dzięki sterylizacji niszczone są szkodliwe bakterie, ale traci się też zasób witamin, nawet do 20 proc. w porównaniu do mleka surowego. Tu sam proces wymaga znacznie wyższej temperatury niż przy pasteryzacji, w efekcie kartonik może być trzymany w warunkach pokojowych, z dość długim terminem ważności.

Czy takie mleka są gorsze od tego prosto od krowy? Nie. Pozbawia się jedynie drobnoustrojów.

Procesy UHT i pasteryzacja są stosowane w trosce o konsumenta. Mleko poddawane tym zabiegom pozostawia jego smak i zawartość składników odżywczych. Niszczone są zaś szkodliwe mikroorganizmy. Dzięki temu możemy pić mleko prosto z lodówki bez konieczności gotowania, widnieje na stronie kampanii „Mam kota na punkcie mleka”.

Co z mlekiem prosto od krowy? Surowe nada się na sery i masło

Picie surowego mleka jest kwestią sporną, każdy próbował, ale dietetycy przestrzegają, że nie jest to w pełni bezpieczne. Sam płyn jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze, ale jeśli nie pije się go od razu, mogą namnażać się w nim bakterie. Można jednak zahamować ten proces chłodząc mleko, ale i tak powinno być one spożyte dość szybko. Taki produkt jest wysokotłuszczowy, przekracza wartości 3 proc. Doskonale sprawdzi się w dalszym przetwórstwie. Istotne są też środowisko i sam sposób przeprowadzenia doju.

Powrót do naturalnych produktów to jeden z ekologicznych trendów. Wybiera się to, co świeże i nieprzetworzone. W sprzedaży można dostać mleko prosto od krowy, warto jednak wybierać sprawdzonych dostawców – daje to gwarancję, że mleko nie przebyło długiej drogi w transporcie i nie jest skażone. Czy świeże mleko sprzedawane na bazarku w plastikowej butelce będzie wartościowe? Lepiej dokładnie sprawdzić lub zachować przezorność. Po pierwsze nie ma gwarancji, ile przebywa w butelce, w jakich warunkach przeprowadzono dojenie. Po drugie – nieodpowiednie opakowanie sprzyja rozwojowi groźnych dla układu pokarmowego bakterii.

Gdzie kupić surowe mleko? Często okoliczni rolnicy prowadzą sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego. Można poszukać ofert lub udać się bezpośrednio do gospodarstwa, gdzie ma się wgląd, jakie panują warunki wypasu krów.

W jednym ze sklepów ekologicznych butelka świeżego mleka to koszt od 7 do 11 zł. Inny producent oferuje butelkę (4,3 proc.) do bezpośredniego spożycia przez 2 dni za 12 zł. Warunek – trzeba je przechowywać w lodówce.

Oto kilka propozycji od lokalnych mleczarzy:

  • Zachodniopomorskie. Prawdziwe, pełne mleko od krowy. Nadaje się do dalszego przetwórstwa na sery lub masło. 6 zł/l.
  • Dolnośląskie. Swojskie mleko od krów wypasanych na pastwiskach, możliwy okoliczny dowóz. 6 zł/l.
  • Wielkopolskie. Ekologiczne mleko, zbieram zamówienia, idealne do bezpośredniego spożycia, 3 zł/l.
  • Śląskie. Surowe mleko z własnego gospodarstwa, ma nieprzetworzony smak, sprawdzi się do wyrobu innych produktów mlecznych. 5 zł/l + 5 zł kaucji za butelkę.
  • Śląskie. Mleko prosto od krów, po rannym i wieczornym udoju, z pełną śmietanką. 5 zł/l.
  • Mazowieckie. Mleko od swojskich krów, ekologicznie karmionych. 4 zł/l.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro