Sprzedaż produktów od rolnika bez tajemnic [ROZMOWA WIDEO]

oprac. lima
freeimages.com
Rolnicy legalnie mogą sprzedawać produkty i wyroby ze swoich gospodarstw. 1 stycznia 2017 roku weszły nowe przepisy dotyczące rolniczego handlu detalicznego.

 

Rolnik, który chce sprzedawać produkty pochodzenia zwierzęcego lub żywność produkty pochodzenia zwierzęcego musi złożyć pisemny wniosek do właściwego powiatowego lekarza weterynarii co najmniej 30 dni przed rozpoczęciem działalności, zaś jeśli ma zamiar wyrabiać żywność pochodzenia niezwierzęcego powinien złożyć wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, który trafi do powiatowego inspektora sanitarnego. Po otrzymaniu stosownych oznakowań i numerów może rozpocząć legalną działaność. O szczegółach prowadzenia działalności, przepisach, urządzeniu i wypisażeniu miejsca produkcji oraz karach rozmawiamy z Teresą Wąsik, kierownik Działu Przedsiębiorczości, Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w programie Strefa Agro. 

 

- Gospodarz mający zamiar przetwarzać produkty pochodzenia roślinnego może skorzystać  z podpowiedzi zawartych w "Wytycznych Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw". Kodeks będzie bardzo pomocny w przygotowaniu miejsc i narzędzi, które będą wykorzystywane do wyrobu i przechowywania produktów - radzi Teresa Wąsik.  

 

Wykaz dokumentów prawnych dotyczących sprzedaży żywności:  

1.  rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz. U. poz. 2159);
2.  rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego lub wprowadzających na rynek te produkty oraz wykazów takich zakładów (Dz. U. poz. 2192);
3.  rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2016 r. w sprawie sposobu ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego (Dz. U. poz. 2161).

4. Przy prowadzeniu produkcji i zbywaniu żywności w ramach działalności rolniczy handel detaliczny należy spełnić przede wszystkim wymagania rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm. – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319) oraz przepisów wydanych w trybie tego rozporządzenia. Przepisy tego rozporządzenia obowiązują wprost i nie wymagają wdrożenia do polskiego porządku prawnego, niemniej jednak powinny być stosowane w sposób elastyczny biorąc pod uwagę zakres prowadzonej działalności, wielkość zakładu i jego specyfikę. Przepisy te przewidują między innymi, że w przypadku gdy produkcja prowadzona jest przy wykorzystaniu pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne (np. przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni domowej), zamiast wymogów określonych w załączniku II w rozdziale II ww. rozporządzenia, obowiązują wymogi określone w jego załączniku II w rozdziale III (uproszczone wymagania higieniczne).
5. "Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw"- kliknij i przejdź do wytycznych   

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sprzedaż produktów od rolnika bez tajemnic [ROZMOWA WIDEO] - Echo Dnia Świętokrzyskie