Śruta rzepakowa alternatywą dla soi. Będzie konferencja w Przysieku

AGW
Agata Wodzień
Jak znaczniej wykorzystać pasze rzepakowe w produkcji mleka, bydła mięsnego i trzody chlewnej? Śrucie rzepakowej będzie poświęcona ogólnokrajowa konferencja w Przysieku.

- W bieżących pracach jesteśmy skupieni na przygotowywaniu zmian do ustawy o paszach. Mam nadzieję, że wspólnie wypracujemy przepisy w kwestii stosowania pasz białkowych. Na pewno skorzystamy z wniosków, nad którymi pracuje − powołany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi − Zespół ds. alternatywnych źródeł białka − mówiła wiceminister Ewa Lech podczas dorocznego spotkania branżowego firm sektora handlu i przetwórstwa zbóż oraz produkcji pasz.

To właśnie Ewa Lech ma reprezentować ministerstwo rolnictwa podczas I Ogólnokrajowej konferencji na temat śruty rzepakowej. Jej temat to „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu soi. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w produkcji mleka, bydła mięsnego i trzody chlewnej”. Spotkanie odbędzie się 28 listopada w Przysieku.

Konferencja rozpocznie się o godzinie 10:00. Otworzą je organizatorzy - Ryszard Kamiński, Dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Adam Stępień, Dyrektor Generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

Pierwsze wystąpienie będzie dotyczyło wyzwań i perspektyw stojących przed krajową i europejską produkcją rzepaku. Zagadnienie omówi Juliusz Młodecki, Prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych. Potem Ewa Lech, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, omówi temat śruty rzepakowej z perspektywy działań resortu rolnictwa w odniesieniu do dywersyfikacji źródeł białka paszowego na surowce krajowe.

Rzepak jako podstawowa polska roślina oleista, ale i białkowa. Praktyczne możliwości wykorzystania białka rzepakowego w produkcji zwierzęcej - to kolejna z zaplanowanych kwestii. Przedstawi prof. Iwona Bartkowiak-Broda, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Oddział w Poznaniu.

11.30 – 13.00 Seminaria tematyczne dla hodowców na temat stosowania śruty rzepakowej:
Sala 1: Trzoda chlewna – prowadzący: Mirosław Makowski
Sala 2: Bydło mleczne – prowadzący: dr inż. Zbigniew Lach
Sala 3: Bydło mięsne – prowadzący: dr Marcin Gołębiewski

13.00 – 14.00 Przerwa obiadowa

14.00 – 14.50 Debata ekspercka – moderator Karol Bujoczek,
Adam Tański – Prezydent Izby Zbożowo-Paszowej;
Ryszard Kamiński – Dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego;
Radosław Stasiuk – Wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju;
Jerzy Wierzbicki – Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego;
dr inż. Zbigniew Lach – OHZ Osięciny Sp. z o.o.;

14.50 – 15.00 Podsumowanie i zakończenie konferencji

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Śruta rzepakowa alternatywą dla soi. Będzie konferencja w Przysieku - Gazeta Pomorska