Światowy Dzień Gleby. Co wiemy o glebach w Polsce? Których jest najwięcej?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Na proces glebotwórczy wpływają m.in. klimat, rzeźba terenu czy też skała macierzysta
Na proces glebotwórczy wpływają m.in. klimat, rzeźba terenu czy też skała macierzysta pixabay.com/Jing/zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
5 grudnia obchodzimy Światowy Dzień Gleby. Badacze od lat starają się rozwijać rolnictwo poprzez szerzenie świadomości na temat pochodzenia i ochrony ziem. Jak wygląda sytuacja gleb w Polsce? Które rodzaje są najliczniejsze?

Historia Światowego Dnia Gleby

Gleba swoje święto otrzymała w 2002 roku, dzięki Międzynarodowej Unii Towarzystw Gleboznawczych. Na zatwierdzenie musiała jednak poczekać. Dopiero w 2013 roku ONZ, przy zaangażowaniu FAO i Królestwa Tajlandii, poprzez rezolucję ustanowiła 5 grudnia Światowym Dniem Gleby.

W 2021 roku hasłem przewodnim jest „powstrzymać zasolenie gleb, zwiększyć produkcyjność gleb”. W święcie od 2016 roku bierze udział Centrum Edukacji Gleboznawczej – Muzeum Gleb, które organizuje krakowskie obchody wspólnie z wszystkimi krakowskimi gleboznawcami. W ten ważny dzień angażują się również gleboznawcy z innych krajowych uczelni i instytucji badawczych organizując obchody w swoich jednostkach.

- W tym roku, ze względu na pandemię, musieliśmy odwołać spotkania na żywo. We wcześniejszych latach zapraszaliśmy kilka klas uczniowskich, które mogły wziąć udział w warsztatach, panelach, zajęciach plastycznych oraz zwiedzić muzeum. Nad merytoryką całej akcji od początku czuwają krakowscy gleboznawcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Dziś możemy zaoferować zainteresowanym konferencje online, gdzie przewodnim tematem będzie zasolenie gleb. W Polsce nie stanowi to poważnego problemu, są jednak miejsca, gdzie ono istnieje - czy to w pozostałościach po zakładach przemysłowych, czy też poprzez wpływ soli drogowej - mówi nam dr inż. Piotr Pacanowski z Centrum Edukacji Gleboznawczej - Muzeum Gleb Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Konferencje online

W Poznaniu już 3 grudnia będzie miało miejsce spotkanie online: THE IMPACT OF CLIMATE CHANGE ON SOIL DEGRADATION

10 grudnia webinarium na temat zasolenia gleb w Polsce odbędzie się w Toruniu pod hasłem: GLEBY ZASOLONE W POLSCE - ZNACZENIE NAUKOWE, EKOLOGICZNE I UŻYTKOWE

Głos z Krakowa będzie można usłyszeć 14 grudnia na konferencji: ANTROPOGENICZNE PRZEKSZTAŁCENIA ŚRODOWISKA GLEBOWEGO GLEBOWEGO")

Gleby w Polsce – które królują?

Ministerstwo Edukacji i Nauki, poprzez Zintegrowaną Platformę Edukacyjną, wyjaśnia, jak na proces glebotwórczy wpływają m.in. klimat, rzeźba terenu czy też skała macierzysta. Według danych najwięcej gleb w Polsce stanowią brunatne, płowe i bielicowe.

To też może Cię zainteresować

Z kolei Polskie Towarzystwo Gleboznawcze w swojej „Systematyce gleb Polski” z 2019 roku precyzuje, że wyróżniamy 30 typów gleb pogrupowanych w 9 rzędach:

  • gleby słabo ukształtowane,
  • gleby brunatnoziemne,
  • gleby bielicoziemne,
  • gleby płowoziemne,
  • gleby czarnoziemne,
  • gleby pęczniejące,
  • gleby glejoziemne,
  • gleby organiczne,
  • gleby antropogeniczne.

Na wysiew zbóż i sadzenie roślin sprawdzają się ziemie brunatne, dostępne na nizinnych terenach. Bielice i płowe zaliczane są do słabych gleb. Za najbardziej jakościowe uznaje się czarnoziemy, których jest niewiele; można je spotkać m.in. w Małopolsce czy na Lubelszczyźnie.

Źródło: Ministerstwo Edukacji i Nauki, Centrum Edukacji Gleboznawczej – Muzeum Gleb, Polskie Towarzystwo Gleboznawcze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie