Świąteczne potrawy dla wegan
Tradycyjnie, w większości polskich domów dania będą bezmięsne, co na pewno trafi w kubki smakowe wegetarian. Pracy wymaga przygotowanie menu dla wegan, którzy nie spożywają nabiału, a wyłącznie produkty roślinne. Prostą zupą, która zachwyci obie grupy, będzie barszcz czerwony - dla wegan w wersji bez uszek. Pokrojone buraki ćwikłowe należy gotować w warzywnym bulionie minimum godzinę. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, niektórzy używają również kwasku cytrynowego.
Kutia na bogato
Jak kutia, to mak z bakaliami. W wersji wegańskiej nie wzbogaca się jej śmietanką. Co dodać do zmielonego maku, aby poczuć wigilijny klimat? Oprócz orzechów, rodzynek czy suszonych owoców, warto postawić na kaszę. Jaglana podkręci smak mieszanki. Można również osłodzić całość syropem klonowym, zamiast popularnego miodu.
Pierogi z kapustą i grzybami
Klasyka gatunku, która ucieszy każdego, niezależnie na jakiej jest diecie. O ile farsz jest tutaj tradycyjny, czyli wykonany z gotowanej kapusty i grzybów, o tyle kwestią sporną jest ciasto. W przypadku wegan nie może zawierać jaj i masła. Warto postawić na stary, sprawdzony przepis z użyciem mąki, szczypty soli i ciepłej wody.
Pierogi z tofu lub szpinakiem
Dla tych wegan, którzy nie przepadają za kapustą, dobrą opcją jest przygotowanie pierogów z tofu lub warzywami. Przepis na ciasto nie różni się od tego podanego w poprzednim slajdzie. Do wyrobu można użyć różnej mąki - czy to pszennej, czy ryżowej. Z kolei farsz może stanowić tofu połączone z ugotowanymi ziemniakami lub duszony szpinak z dodatkiem cebulki.