Święta z Kołami Gospodyń Wiejskich. Jak wyglądają? Jakie przepisy wykorzystują? Nie może zabraknąć makówek i zupy grzybowej!

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Okres przedświąteczny to dla KGW szansa na organizację wielu warsztatów, na których można nie tylko miło spędzić czas, ale promować wyroby charakterystyczne dla danego regionu.
Okres przedświąteczny to dla KGW szansa na organizację wielu warsztatów, na których można nie tylko miło spędzić czas, ale promować wyroby charakterystyczne dla danego regionu. Mariusz Kapała/Gazeta Lubuska
Do końca 2021 roku gospodynie wiejskie muszą wykorzystać pieniądze na działalność statutową, przyznane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Większość pań finanse przeznaczy na organizacje świątecznych spotkań i atrakcji.

Jak podaje ARiMR, obecnie do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich wpisanych jest 10 604 stowarzyszeń. Od 2018 roku posiadają one osobowość prawną, czyli mogą prowadzić działalność, zarabiać i ubiegać się o dotacje.

Na co wykorzystać wsparcie?

Gospodynie mogą przeznaczyć pieniądze m.in. na działalność społeczno-wychowawczą, działalność na rzecz poprawy warunków życia i pracy kobiet na wsi lub na rozwój lokalnej i regionalnej kultury.

Okres przedświąteczny to dla KGW szansa na organizację wielu warsztatów, na których można nie tylko miło spędzić czas, ale promować wyroby charakterystyczne dla danego regionu.

Co na Podkarpaciu?

Koła Gospodyń Wiejskich z Giedlarowej w woj. podkarpackim organizują spotkania, na których uczestnicy tworzą ozdoby z naturalnych materiałów, pieką pierniki i wspierają charytatywne akcje.

To też może Cię zainteresować

- Gospodynie włączają się także w doroczną akcję charytatywną leżajskiego Gminnego Ośrodka Kultury, przekazując na aukcję i kiermasz przygotowane przez siebie ciasta, pierniki, ozdoby bożonarodzeniowe. Współorganizują również Wigilię dla osób samotnych. Podczas spotkania na stoły trafiają postne potrawy charakterystyczne dla regionu leżajskiego, często okraszone olejem lnianym – informuje ARiMR.

Panie dbają także o to, aby ich kuchnia była smaczna i znana w okolicach. Jakie potrawy serwują?

– Są one przygotowane w oparciu o dawne receptury, bowiem naszym zadaniem jest także pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych – mówią członkinie KGW Giedlarowa.

Po śląsku, z poszanowanie tradycji i lokalnych zwyczajów, Boże Narodzenie obchodzi też Koło Gospodyń Wiejskich z Mysłowa.

– Naszą coroczną tradycją jest wspólne ubieranie choinki w siedzibie naszego Koła we własnoręcznie wykonane bombki i inne ozdoby. Fantazja i kreatywność ich wykonania nie zna granic – opowiadają gospodynie.

Od 60 lat organizują Wigilię, a na stole lądują tradycyjne potrawy, m.in. makówki, pierogi oraz zupa grzybowa z łazankami.

Źródło: ARiMR

od 16 lat
Wideo

Mięso z laboratorium nie dla Włochów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro