Święta zaplanowane i pora na zakupy? Sprawdź, co zrobić, żeby marnować mniej jedzenia. Rób listę produktów i nie kupuj z pustym brzuchem

Justyna Madan
Justyna Madan
Sprawdź, co zrobić, żeby marnować mniej jedzenia, a z czasem nie marnować go w ogóle. Twoje wybory żywieniowe mają znaczenie dla środowiska.
Sprawdź, co zrobić, żeby marnować mniej jedzenia, a z czasem nie marnować go w ogóle. Twoje wybory żywieniowe mają znaczenie dla środowiska. 123rf
To smutny fakt, ale niestety dla wielu ludzi na całym świecie marnowanie żywności stało się już nawykiem. Kupujemy dużo więcej jedzenia, niż potrzebujemy, przestajemy kontrolować to, co zalega nam w lodówce i na półkach, w efekcie jedzenie się psuje i ląduje w koszu na śmieci. Te złe nawyki szkodzą środowisku, jak temu zapobiec?

Kiedy marnujemy żywność, marnujemy pracę, wysiłek, inwestycje i cenne zasoby (takie jak woda, nasiona, pasza itp.), które są wykorzystywane do jej produkcji, nie wspominając o zasobach zużywanych na jej transport i przetwarzanie. Krótko mówiąc, marnowanie żywności zwiększa emisje gazów cieplarnianych i przyczynia się do zmiany klimatu. To duży problem.

W rzeczywistości na całym świecie codziennie traci się lub marnuje tony jadalnej żywności. Tylko między zbiorami a sprzedażą detaliczną traci się ok. 14 proc. całej żywności produkowanej na całym świecie. Ogromne ilości żywności marnują się również w handlu detalicznym lub na poziomie konsumenckim.

Sposoby, aby marnować mniej jedzenia

Ograniczenie strat żywności i marnotrawstwa jest niezbędne w świecie, w którym miliony ludzi każdego dnia cierpią głód. To od nas zależy zmiana naszych nawyków, ale niemarnowanie jedzenia może być sposobem na życie. Warto zacząć od kilku prostych czynności, które pozwolą nam nie tylko zredukować marnotrawstwo, ale i zachować parę dodatkowych złotych w portfelu.

Kupuj tylko to, czego potrzebujesz – to bardzo ekologiczna zasada, którą warto wdrożyć w codzienne życie. Zanim wybierzesz się na zakupy, zaplanuj menu na cały tydzień, następnie sprawdź, które produkty masz w domu. Pamiętaj też, żeby na zakupy nie iść z pustym żołądkiem. Takie planowanie sprawi, że kupisz tylko to, co znajduje się na liście, a co za tym idzie – oszczędzisz pieniądze i nie będziesz marnować jedzenia, bo wszystko wykorzystasz w zaplanowanym wcześniej menu.

Wykorzystuj to, co zalega – Kupiłeś jednak za dużo jedzenia? Zastanów się, jak wykorzystać produkty, zanim się zmarnują. Owoce i warzywa wykorzystaj do przygotowania pysznych koktajli, im bardziej będą dojrzałe, tym lepiej. Zbrązowiałe banany są idealne na ciasto bananowe, a przywiędłe warzywa sprawdzą się w zupie. Jeśli masz za dużo wędliny, zawsze możesz ją zamrozić.

Odpowiednio przechowuj – Przede wszystkim starsze produkty i te z bliższą datą przydatności (chociaż większość rzeczy nada się do spożycia nawet po tej dacie, sprawdź, jak takie przeterminowany produkt wygląda i pachnie, jeśli dobrze, spróbuj – prawdopodobnie jest cały czas dobry) przesuń na przód szafki czy lodówki, to co dopiero kupiłeś, umieść z tyłu. Używaj hermetycznych pojemników, aby zachować świeżość otwartej żywności w lodówce, upewnij się, że wszystko jest odpowiednio zamknięte, aby nie przedostały się do środka żadne owady.

Rozdziel resztki – jeśli ugotowaliśmy za dużo na obiad i nie chcemy jeść tego przez tydzień, nie ma problemu. Tego jedzenia na pewno nie trzeba wyrzucać. Większość rzeczy da się zamrozić i wykorzystać w czasie, kiedy po prostu nie będzie chciało nam się gotować. Niektóre resztki przydadzą się też jako składnik innego posiłku, zwłaszcza jeśli ugotuje nam się za dużo ziemniaków, ryżu czy makaronu. A na bazie rosołu zawsze można przygotować kolejnego dnia dowolną zupę. Kurczak z rosołu, może być składnikiem dania następnego dnia.

Wykorzystuj "odpadki" – nie wyrzucaj resztek, zwłaszcza obierek z warzyw i skórek owoców, kompostuj je. W ten sposób przywracasz glebie składniki odżywcze i zmniejszasz swój ślad węglowy.

Przekaż żywność – jeśli zdarzy się tak, zwłaszcza w okresie świątecznym, że zostanie zbyt dużo jedzenia, którego nie da się zamrozić lub zwyczajnie nie ma już na nie miejsca w zamrażalniku – w żadnym wypadku nie wyrzucaj! Coraz więcej miejscowości oferuje miejsca lub społeczne lodówki, w których można zostawić jedzenie, skorzysta z niego ktoś potrzebujący. Są też aplikacje na smartfony i gruby w mediach społecznościowych. Ważne jest, aby dokładnie opisać składniki, aby osoba odbierająca te produkty, wiedziała, że nie ma w nich niczego, na co mogłaby być uczulona. Nie zapomnij dodać daty przygotowania posiłku.

Kupuj brzydkie owoce i warzywa – to, że marchewka jest prosta, a jabłko nie jest poobijane, wcale nie znaczą, że są smaczniejsze. Oczywiście sprawdź, czy produkt nie jest zepsuty. Dlaczego to ważne? Zazwyczaj unikamy brzydkich roślin, a to prowadzi, że więcej się marnuje. To błąd, bo przecież smakują tak samo.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie