Świętokrzyski karp odławiany na święta. Po ile będzie? Jakiego wybrać na wigilię?

Marzena Ślusarz
Marzena Ślusarz
Odłowy w gospodarstwie rybackim w Rytwianach.
Odłowy w gospodarstwie rybackim w Rytwianach.
Z końcem października w świętokrzyskich gospodarstwach rybackich ruszyły odłowy. Hodowcy szacują, że do handlu przeznaczą około dwóch tysięcy ton karpi. Jakość ryby, pomimo suszy, jest znakomita. Przed świętami cena za kilogram karpia wyniesie 15 - 16 złotych w detalu.

Od końca października do połowy listopada hodowcy w naszym regionie odławiają ryby ze stawów i umieszczają je w magazynach - zbiornikach z wodą, w których oczekują na sprzedaż - większe sztuki, bądź zimują - mniejsze.

- Sezon nie był łatwy, panowała susza, jednak jakość ryby na pewno jest dobra. Rybacy się starali, by mięso było smaczne i zdrowe. W regionie odłowionych zostanie około dwóch tysięcy ton karpia - wyjaśnia Wacław Szczoczarz, prezes Lokalnej Grupy Rybackiej Świętokrzyski Karp i właściciel 180 hektarów stawów w Rytwianach w powiecie staszowskim. W całym kraju szacuje się, że będzie 20 tysięcy ton.

Odłowy w gospodarstwie rybackim w Budach koło Buska.
Odłowy w gospodarstwie rybackim w Budach koło Buska.

- Pogoda nam sprzyja, więc prace idą bardzo sprawnie. Ryby są zdrowe, nie mamy z powodów śnięć strat, szkody jak co roku przyniosły drapieżniki. Czaple, żurawie, kormorany, wydry wybrały około 50 procent produkcji - mówi Grzegorz Wójcicki, właściciel 40 hektarów stawów w Budach koło Buska Zdroju. - Do handlu trafiają karpie po trzech latach hodowli, ważące od 1,20 kilograma do około półtora.

Rybacy takiej wielkości ryby polecają i uważają za najsmaczniejsze. Zaznaczają również, że warto kupować rybę żywą i zabierać ze stoiska uśmierconą. - To gwarancja jakości i świeżości - wyjaśnia Wacław Szczoczarz. - Rybą zajmują się wykwalifikowani ludzie, posiadający wiedzę i doświadczenie, jak to należy zrobić. Karpie żywe sprzedawane w punktach, na targach, czy marketach, czy w samych gospodarstwach przebywają w odpowiednich warunkach, woda jest czysta i napowietrzana. Nie ma mowy o cierpieniu ryby. Są osoby, które wolą kupić i zabrać do domu żywego karpia. W takim przypadku ryba powinna być transportowana w wiaderku z wodą, a jeśli w reklamówce, to ta powinna być wyłożona siatką, która pozwoli by sztukę otaczało powietrze i wówczas będzie mogła przez skórę oddychać. Te warunki zostały określone przez Głównego Lekarza Weterynarii. Rybie nie dzieje się krzywda. To zwierzę zmiennocieplne, które zupełnie inaczej odczuwa niż stałocieplne - tłumaczy Wacław Szczoczarz.

Zakup karpia przetworzonego wiąże się z brakiem wiedzy dotyczącym pochodzenia i świeżości.
- Sieć Tesco wycofała się ze sprzedaży żywej ryby, co oznacza, że tu klienci znajdą rybę przetworzoną - dodaje hodowca ryb. Jak wyjaśnia, tak jak w poprzednich latach, sieć będzie kupować od świętokrzyskich rybaków karpie, tyle że trafią one do centrali, tam zostaną uśmiercone i przygotowane do handlu.

- Do tej pory łatwiejsza była łatwiejsza identyfikalność żywej ryby, przy stoiskach widniał certyfikat zaświadczający pochodzenie i sposób karmienia. Taki certyfikat na pewno będzie w punktach sprzedażowych, na targach i w naszych gospodarstwach. Przewiduję, że wzrośnie właśnie sprzedaż na "małym" rynku, zwłaszcza na targowiskach i u nas, klienci będą szukali ryby żywej - mówi Wacław Szczoczarz. - Ryba żywa to gwarancja stuprocentowej świeżości, a świeżość to jakość.

Własną sprzedaż przedświąteczną wiele gospodarstw rybackich uruchomi z początkiem listopada. - Mamy punkt sprzedażowy, w którym rybę przygotujemy, zapakujemy, także próżniowo i będzie ona gotowa do przyrządzenia w wigilię - dodaje Grzegorz Wójcicki.

Świętokrzyskie zajmuje znaczącą pozycję na karpiowej mapie Polski. Działa tu ponad 100 gospodarstw rybackich, zajmujących około trzech tysięcy hektarów. Te największe, kilkusethektarowe, stawy znajdują się w okolicy Wiślicy - w Górkach Dominik Druch prowadzi ponad 600-hektarowe, Rudy Malenieckiej, Pacanowa, Rytwian, Jędrzejowa. Roczna produkcja ryby handlowej wynosi średnio około dwóch tysięcy ton i stanowi około 15 procent produkcji krajowej.

Karp to podstawa hodowli, ale w gospodarstwach rybackich w naszym regionie można z powodzeniem dostać amury, tołpygi, liny, szczupaki, jesiotry.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Świętokrzyski karp odławiany na święta. Po ile będzie? Jakiego wybrać na wigilię? - Echo Dnia Świętokrzyskie