Świętomięs - dobra kuchnia i dobra muzyka w Rzeszowie

Józef Lonczak
Bartosz Frydrych
W Rzeszowie odbywa się Świętomięs 2015 wielka impreza dla smakoszy po raz pierwszy organizowana w Rzeszowie. Odbyła się też Gala Finałowa XXII edycji Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA.

 

 

12 i 13 września, br. hucznie obchodzono na rzeszowskim Rynku, "Świętomięs 2015". Przez dwa dni mieszkańcy Rzeszowa i całego Podkarpacia mogli się sporo dowiedzieć o najlepszej polskiej żywności, ale także degustować wyroby, zrobić zakupy i jeszcze miło spędzić czas, bo na rynku występowały licznie różne zespoły i kapele.

Zobacz fotogalerię

Dla uczestników przygotowano wiele atrakcji, jak stoiska z produktami, pokazy i porady i konkursy kulinarne oraz koncerty: między innymi Krzysztof Krawczyk,  zespół "Mr. Pollack" czy Dzikie Wino.

 

A co do kulinariów, to główną atrakcją imprezy był pieczony duży byk ... który zawiśnie na ruszcie i na nim był pieczony prawie całą dobę, na które wydarzenie zapraszał m.in Paweł Krajmas, reprezentujący Stowarzyszenie Polska Ekologia oraz Zakład Mięsny "Jasiołka".

 

„W mięsie siła” o tym haśle będą przekonywać producenci żywności, przede wszystkim z naszego regionu.

- "Świętomięs 2015" w Rzeszowie to impreza nie tylko dla smakoszy, ale i osób lubiących dobrą rozrywkę. To  również kolejna znakomita okazja, by o naszych dobrych produktach podkarpackich mówić dużo i dobrze - podkreślał Mieczysław Miazga, prezes Zakładu Mięsnego SMAK-GÓRNO z Górna

 

"Świętomięs" to przedsięwzięcie wspólnie finansowane przez: Fundusz Promocji Mięsa Wołowego, Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego i Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego.

 

 

W niedzielę odbyła się także Gala Finałowa XXII edycji Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA, podczas której została wręczona m.in. Statuetka Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  - Jednym z celów tego konkursu jest wyróżnienie i promocja wysokiej jakości produktów spożywczych odznaczających się tradycyjną metodą wytwarzania, szczególnymi walorami jakościowymi, smakowymi, zapachowymi i ekologicznymi, estetycznie opakowanych, wytworzonych przez podmioty mające swe zakłady na terenie Polski - wyjaśnia Robert Bielówka, dyrektor MTR i Konkursu AGRO POLSKA.

 

- Ogólnopolski Konkurs Promocyjny AGRO POLSKA to program, którego zadaniem jest wyłonienie wysokiej jakości produktów branży rolno-spożywczej i oznaczenie Godłem AGRO POLSKA – prestiżowym symbolem gospodarczym będącym skutecznym narzędziem promocji, umacniania pozycji rynkowej oraz kształtowania pozytywnego wizerunku produktów. Organizatorem i administratorem Godła Promocyjnego AGRO POLSKA jest firma MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie, organizator największych na Podkarpaciu targów - wyjaśniła Marta Sowa-Kurasz, z-ca dyrektora Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjny AGRO POLSKA.

 

Jednocześnie na rynku kontynuowano imprezy Świętomięs 2015. Przede atrakcje kulinarne. Znane z poprzednich Świętomięsów -  słynny Kocioł czy Mega Patelnia i Long Grill, zostaną wsparte Wielkim Bykiem na Rożnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Świętomięs - dobra kuchnia i dobra muzyka w Rzeszowie - Nowiny