Świeżo wyciskane soki - moc witamin
Często mamy pod ręką mnóstwo warzyw i owoców, które po odpowiednim połączeniu mogą stworzyć bombę dla zdrowia. Świeżo wyciskane soki to pomysł na jesienne poranki i południa.
Marchew i seler naciowy?
Szybki detoks? Połączenie marchwi, jabłka i selera naciowego sprawią, że nasz metabolizm przyspieszy, a organizm oczyści się z toksyn. Dodatkowo, świeży sok bogaty jest w witaminę A, C i beta-karoten. Na szklankę zdrowego koktajlu potrzeba 5 dużych marchwi, cienkiego selera naciowego oraz jabłka. Dla podkręcenia smaku można dodać imbiru.
Seler w wersji na zielono
Seler naciowy to składnik, który można łączyć nie tylko z warzywami, ale również z owocami. Jedni wolą go w wersji ze szpinakiem, drudzy dodają cytrusy, owoce egzotyczne lub jabłka. Takie połączenia są idealne dla osób na diecie lub prowadzących aktywny tryb życia. Na jedną szklankę przykładowego soku potrzeba 2 cienkich pęczków selera naciowego, jabłka, natki z pietruszki i cytryny. Moc witamin gwarantowana.
A może ogórki?
Doskonałym sposobem na odczarowanie jesieni mogą być soki w wersji ogórkowej. Oprócz oczyszczania z toksyn, warzywo korzystnie wpływa na cukrzycę i procesy odchudzania. Połączeń może być wiele. Jednym z nich jest miks jednego dużego ogórka, gruszki, cytryny, listków szpinaku oraz mięty.