Szczeciński chleb trafił na listę produktów tradycyjnych

Paulina Targaszewska [email protected]
Fot. 123rf.com
Pieczywo z naszego miasta tworzone zgodnie z wieloletnią recepturą zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych.

Chleb szczeciński produkowany był w naszym mieście już w 1930 roku. Wokresie wojny produkcję wstrzymano. Wznowiono ją w latach 50. i 60. XX w. 

- Po wojnie chleb ten nie posiadał jednak swojej nazwy, bo nikt nie miał pewności jak długo Szczecin zostanie polskim miastem - mówi Andrzej Wojciechowski, właściciel piekarni przy ul. Krzywoustego 80. - Teraz chleb jest już szczeciński i znów można się nim zajadać, bo jest produkowany w naszej piekarni wedle tradycyjnej receptury. 

Ta polega na wykorzystaniu naturalnego kwasu, ale też wypiekaniu pieczywa w specjalnych warunkach. 

- Chodzi o obecność w powietrzu bakterii, które wpływają na odpowiedni proces fermentacji - mówi Wojciechowski. 

Chleb szczeciński składa się w 60 procentach z mąki pszennej i w 40 procentach z mąki żytniej. 

- Stworzymy specjalną kapitułę, która ustali jedną, wspólną recepturę wypiekania chleba szczecińskiego, aby był dokładnie taki jak dawniej - mówi Leszek Płonka, starszy Cechu Rzemiosł Spożywczych. 

- Mam nadzieję, że wpisanie chleba szczecińskiego na listę produktów tradycyjnych sprawi, że mieszkańcy chętniej będą go kupować i się nim zajadać - mówi Jarosław Rzepa, wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szczeciński chleb trafił na listę produktów tradycyjnych - Głos Pomorza