Tak gospodarują Nowińscy z Warmińsko-Mazurskiego. Ich specjalnością są ziemniaki

Agata Wodzień-Nowak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Elżbieta, Edmund i Łukasz prowadzą gospodarstwo rolne od 4 pokoleń. Wyspecjalizowali się w uprawie ziemniaków jadalnych, jednak to niejedyna uprawa na ich 18 hektarach. Zobacz gospodarstwo, które zdobyło 2. miejsce w konkursie na „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” 2024.

Gospodarstwo Nowińskich z Bratiana

Drugie miejsce w konkursie organizowanym przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2024 zdobyło gospodarstwo Elżbiety i Edmunda Nowińskich z Bratiana w gminie Nowe Miasto Lubawskie, w województwie warmińsko-mazurskim.

Gospodarstwo rolne Elżbiety, Edmunda i Łukasza Nowińskich z Bratiana w gminie Nowe Miasto Lubawskie, w województwie warmińsko-mazurskim zdobyło II miejsce
Gospodarstwo rolne Elżbiety, Edmunda i Łukasza Nowińskich z Bratiana w gminie Nowe Miasto Lubawskie, w województwie warmińsko-mazurskim zdobyło II miejsce w Polsce w konkursie KRUS „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne" 2024. KRUS/kadr

Specjalizują się w produkcji roślinnej na 18 hektarach. Uprawiają ziemniaki jadalne, rzepak i pszenżyto.

- Gospodarstwo przejęliśmy w 1986 r., wielkość gospodarstwa to 18 hektarów - opowiada Łukasz, syn Elżbiety i Edmunda. Gospodarstwo wielopokoleniowe. Gospodarstwo skupia się na produkcji roślinnej, głównie ziemniaków jadalnych.

Do 2019 roku hodowali ok. 300 sztuk tuczników rocznie. Co roku sadzą ziemniaki jadalne na ok. 2 ha, odmian takich jak soraya, quen Anna czy mia i bernina. Zbierają ok. 80 ton rocznie. Po przesortowaniu ok. 50 ton trafia do okolicznych sklepów, restauracji i indywidualnych klientów. Gospodarstwo, które jest w rodzinie od 1938 roku, rozbudowują i modernizują, przystosowując do aktualnych potrzeb. Te wynikają ze zmiany profilu produkcji ze zwierzęcej na roślinną.

Wody opadowe odprowadzą do zarybionego zbiornika. Łukasz planuje zwiększyć powierzchnię magazynową oraz powierzchnię pól uprawnych.

Konkurs KRUS "Bezpieczne Gospodarstwo Rolne" miał swój finał 13 września w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Poznaliśmy laureatów na szczeblu krajowym. Celem konkursu jest poprawa bezpieczeństwa i higieny pracy w gospodarstwach rolnych.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro