W przydomowym sadzie i warzywniku jesienną zachodzi wiele zmian. Intensywna zieleń liści powoli traci swoją głębię, ale żywymi barwami cieszą dojrzewające śliwki węgierki, wiele odmian jabłek czy gruszki. Poza szeregiem owoców i warzyw, w październiku nie można zapomnieć o zebraniu orzechów włoskich i laskowych.
To też może Cię zainteresować
Owoce, które zbiera się z sadu we wrześniu
Kluczowa jest obserwacja dojrzałości owoców. Nasiona powinny być brązowe. Jabłko zmienia kolor na właściwy dla danej odmiany, np. z zielonego na żółty, nabiera rumieńca.
- jabłka
- gruszki
- śliwki
- aronia
- dereń
- owoce pigwowca
- jeżyny
- maliny jesiennych odmian
- winogrona
Zobacz zdjęcia ze zbiorów w polskich sadach, warzywnikach, polach:
Które warzywa wykopać w październiku?
Dużo zależy od pogody. Część warzyw jest bardzo wrażliwych na spadki temperatury poniżej 0 stopni i właśnie takie warto zebrać wcześniej. Doświadczone gospodynie radzą, by nie spieszyć się zanadto z warzywami korzeniowymi. Na dużych plantacjach i na mniejszych przydomowych areałach kończą się wykopki ziemniaków.
- pomidory
- cukinie
- dynie
- buraczki
- papryka
- patisony
- kalafiory
Po wyrwaniu cebuli zostawiamy ją na polu, warzywniku, by wyschła. Pod koniec września i w październiku warto wyrwać buraczki i marchewkę. Warzywa przed zmagazynowaniem czyścimy, suszymy. Przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu. Zbiory najlepiej prowadzić w pogodne dni.

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?