Te owoce i warzywa zbiera się w październiku. To dobry moment, by uratować je przez przymrozkami

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Śliwki należą do owoców, z których najchętniej robimy przetwory i ciasta.
Śliwki należą do owoców, z których najchętniej robimy przetwory i ciasta. pixabay.com/Couleur
Udostępnij:
Wiele miesięcy pielęgnacji, podlewania, zapobiegania lub zwalczania szkodników i przyszedł czas zbiorów. Jakie owoce i warzywa zebrać w październiku? Jeśli pojawiają się przymrozki, nie ma na co czekać. W sadzie i warzywniku jesienią jest co robić. Ważne, by owoce, które chcemy przechowywać, nie były w pełni dojrzałe, nie mogą również być uszkodzone. To samo dotyczy warzyw.

W przydomowym sadzie i warzywniku jesienną zachodzi wiele zmian. Intensywna zieleń liści powoli traci swoją głębię, ale żywymi barwami cieszą dojrzewające śliwki węgierki, wiele odmian jabłek czy gruszki. Poza szeregiem owoców i warzyw, w październiku nie można zapomnieć o zebraniu orzechów włoskich i laskowych.

To też może Cię zainteresować

Owoce, które zbiera się z sadu we wrześniu

Kluczowa jest obserwacja dojrzałości owoców. Nasiona powinny być brązowe. Jabłko zmienia kolor na właściwy dla danej odmiany, np. z zielonego na żółty, nabiera rumieńca.

  • jabłka
  • gruszki
  • śliwki
  • aronia
  • dereń
  • owoce pigwowca
  • jeżyny
  • maliny jesiennych odmian
  • winogrona

Zobacz zdjęcia ze zbiorów w polskich sadach, warzywnikach, polach:

Które warzywa wykopać w październiku?

Dużo zależy od pogody. Część warzyw jest bardzo wrażliwych na spadki temperatury poniżej 0 stopni i właśnie takie warto zebrać wcześniej. Doświadczone gospodynie radzą, by nie spieszyć się zanadto z warzywami korzeniowymi. Na dużych plantacjach i na mniejszych przydomowych areałach kończą się wykopki ziemniaków.

  • pomidory
  • cukinie
  • dynie
  • buraczki
  • papryka
  • patisony
  • kalafiory

Po wyrwaniu cebuli zostawiamy ją na polu, warzywniku, by wyschła. Pod koniec września i w październiku warto wyrwać buraczki i marchewkę. Warzywa przed zmagazynowaniem czyścimy, suszymy. Przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu. Zbiory najlepiej prowadzić w pogodne dni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie