Pomyśl o posadzeniu tych kwiatów w ogrodzie. Latem będziesz mógł je... zjeść! Jak smakują kwiaty ogrodowe?

Justyna Madan
Justyna Madan
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Nie tylko dzikie rośliny i zwykłe chwasty są jadalne i smaczne. Kolorowe kwiaty ogrodowe lądują na talerzu nie tylko dlatego, że pięknie wyglądają, ale również dzięki walorom smakowym. Kwiaty oferują kolor, kontrast tekstury i są zaskakującym elementem do wykorzystania w kuchni. Zanim zaczniesz podjadać kwiaty z ogrodu, pamiętaj jednak, by upewnić się, czy na pewno są jadalne, aby uniknąć nieprzyjemnych reakcji alergicznych czy niestrawności.

Jeśli mieszkasz w pobliżu ruchliwej ulicy, kwiaty mogą być nasycone spalinami z samochodów (to samo dotyczy wszystkich roślin, również jadalnych chwastów).

Najlepiej jest wybierać rośliny, które rosną jak najdalej od wszelkich zanieczyszczeń – co niestety, w obecnych czasach, wciąż nie jest gwarancją, że są wolne od jakichkolwiek toksyn. Umyj dokładnie swoje kolorowe zbiory i unikaj pręcików, słupków i działek kielicha, zostaw jedynie płatki. Dodaj do potrawy kilka płatków, nie kilka garści.

Kwiaty możesz zebrać wcześniej i przechowywać w lodówce. Wystarczy umieścić je w hermetycznie zamykanym pojemniku, na wilgotnym ręczniku papierowym, dzięki czemu nie zwiędną i zachowają świeżość.

Zobacz: Masz te kwiaty w ogrodzie? Możesz je zjeść!

Te kwiaty z ogrodu możesz zjeść

- Jedzenie kwiatów ma kilka zasad. Po pierwsze, trzeba wiedzieć, które kwiaty są jadalne. Po drugie, zbierać je w sprawdzonych miejscach. Kwiaty z kwiaciarni lub te zerwane przy drodze lub w parku są zazwyczaj pryskane i sztucznie nawożone. W tym przypadku stawiamy na naturę i zrywamy kwiaty z przydomowych ogródków lub łąk – podaje Cerfarm24.

Przede wszystkim nie jemy niczego, jeśli nie mamy absolutnej pewności, że dobrze to zidentyfikowaliśmy, zwłaszcza że niektóre kwiaty są do siebie podobne, a tylko część z nich jest jadalna, inne mogą wywołać reakcję alergiczną, lub niestrawność.

To, że kwiat rośliny jest jadalny, nie oznacza, że reszta rośliny też. Jak wykorzystać takie jadalne kwiaty? Zazwyczaj dekorujemy dania płatkami kwiatów, ale jest więcej sposobów na ich wykorzystanie. Niektóre można dodać do ręcznie robionego makaronu, domowych lodów, marynowania, wzbogacania napojów i koktajli.

Pamiętaj:

  • jedz tylko te kwiaty, co do których masz pewność, że są jadalne;
  • najlepiej posadź je w ogródku i zjedz kwiaty, które hodujesz samodzielnie;
  • nie jedz kwiatów rosnących przy drogach i w publicznych parkach;
  • jedz tylko płatki, usuń słupki i pręciki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera