Te tradycyjne dania Podlasia smakowały najlepiej

Redakcja
Mielnicki korowaj weselny Heleny Datczuk zajął 1. miejsce w podkategorii "Wyroby cukiernicze"
Mielnicki korowaj weselny Heleny Datczuk zajął 1. miejsce w podkategorii "Wyroby cukiernicze" B. Kociakowska
W tym roku do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów zgłoszono rekordową liczbę produktów - aż 150. Komisja przyznała nagrody i wyróżnienia następującym potrawom: Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego Podkategoria – Produkty i przetwory mięsne I nagroda:
  • szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska, „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”
  • kumpiak proniewicki – Joanna Dunikowska „Wędzarnia Dunkowscy”

Nagroda ARR:

  • wędzonka królewska – Ireneusz Koliński „Masarnia Kolinek” 

Nagroda Dyrektora PODR:

  • salceson wiejski – Włodzimierz Szypcio, Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego KBS

Wyróżnienie:

  • kiełbasa barania - Bogdan Potocki „Agroturystyka na Krańcu Świata”
  • „Biebrznięta” kaczka - Grzegorz Horoszko, Agroturystyka „Dom nad Biebrzą”

Podkategoria – Produkty i przetwory z ryb
I nagroda:

  • okoń w zalewie octowej – Monika Giczewska
  • karp w wekach – Beata Prejs-Siergiejewicz

Podkategoria – Produkty mleczne
I nagroda:

  • masło śmietankowe - Irena i Piotr Och

Wyróżnienie:

  • lody tradycyjne – Nina Posławska

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia roślinnego
Podkategoria – Przetwory owocowe
I nagroda:
                      

  • ocet winny – Alina Jankowska

Wyróżnienie:

  • konfitura z płatków róży z malinami – Danuta Bagińska
  • suszone jabłka – Teresa Wykowska

Podkategoria – Przetwory warzywne 
Wyróżnienie:

  • kapusta kiszona w główkach – Marek Sienkiewicz, gosp. rolne „Kiszenie z tradycją”

Podkategoria – Produkty zbożowe 
I nagroda:

  • chlebek wiejski na zakwasie – Marianna Rogało

Wyróżnienie:

  • olej rzepakowy tłoczony na zimno – Kamila Zubrycka, „Olejowy Raj”      

Podkategoria – Wyroby cukiernicze
I nagroda:

  • mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk

Nagroda ARR:

  • ciasto marcinek – Jolanta Kuzyka

Wyróżnienie:

raguolis (bankuchen) – Regina Pik

W kategorii napojów regionalnych
Podkategoria – Napoje bezalkoholowe 
I nagroda:

  • wierzbówka – Natalia Cybula

Nagroda ARR:

  • sok z czerwonych borówek – Kazimierz Jankowski Podkategoria - Napoje alkoholowe 

I nagroda:

  • nalewka „Żenicha” - Marta i Jolanta Makar

W kategorii innych produktów regionalnych
I nagroda:

  • kartacze cepelinai  – Waldemar Pieczulis, Restauracja „Ruta”

Nagroda ARR:

  • krokiety puszczańskie – Barbara Giemza

Nominacje do nagrody „PERŁA” otrzymały:

  • pasztet z dzika – Małgorzata Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek”
  • szczupak faszerowany pieczony na liściach tataraku – Tomasz Siergiejewicz
  • ser nadbużański dojrzewający – Grażyna Putkowska, „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”
  • ser owocowy oboliu suris – Biruta Zimnicka
  • „Listkowiak” – Monika Potocka

W kategorii „Od pola do stołu” nagrody otrzymały:

  • I  miejsce: kiszka ziemniaczana Desruke – Maria Pieczulis, Restauracja „Ruta”
  • II miejsce: palcówka – Andrzej i Krzysztof Józefczuk, „Podlaska Chata”
  • III miejsce: pieczony prosiak z Ejszeryszek – Tadeusz Protasiewicz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Te tradycyjne dania Podlasia smakowały najlepiej - Gazeta Współczesna