- szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska, „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”
- kumpiak proniewicki – Joanna Dunikowska „Wędzarnia Dunkowscy”
Nagroda ARR:
- wędzonka królewska – Ireneusz Koliński „Masarnia Kolinek”
Nagroda Dyrektora PODR:
- salceson wiejski – Włodzimierz Szypcio, Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego KBS
Wyróżnienie:
- kiełbasa barania - Bogdan Potocki „Agroturystyka na Krańcu Świata”
- „Biebrznięta” kaczka - Grzegorz Horoszko, Agroturystyka „Dom nad Biebrzą”
Podkategoria – Produkty i przetwory z ryb
I nagroda:
- okoń w zalewie octowej – Monika Giczewska
- karp w wekach – Beata Prejs-Siergiejewicz
Podkategoria – Produkty mleczne
I nagroda:
- masło śmietankowe - Irena i Piotr Och
Wyróżnienie:
- lody tradycyjne – Nina Posławska
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia roślinnego
Podkategoria – Przetwory owocowe
I nagroda:
- ocet winny – Alina Jankowska
Wyróżnienie:
- konfitura z płatków róży z malinami – Danuta Bagińska
- suszone jabłka – Teresa Wykowska
Podkategoria – Przetwory warzywne
Wyróżnienie:
- kapusta kiszona w główkach – Marek Sienkiewicz, gosp. rolne „Kiszenie z tradycją”
Podkategoria – Produkty zbożowe
I nagroda:
- chlebek wiejski na zakwasie – Marianna Rogało
Wyróżnienie:
- olej rzepakowy tłoczony na zimno – Kamila Zubrycka, „Olejowy Raj”
Podkategoria – Wyroby cukiernicze
I nagroda:
- mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk
Nagroda ARR:
- ciasto marcinek – Jolanta Kuzyka
Wyróżnienie:
raguolis (bankuchen) – Regina Pik
W kategorii napojów regionalnych
Podkategoria – Napoje bezalkoholowe
I nagroda:
- wierzbówka – Natalia Cybula
Nagroda ARR:
- sok z czerwonych borówek – Kazimierz Jankowski Podkategoria - Napoje alkoholowe
I nagroda:
- nalewka „Żenicha” - Marta i Jolanta Makar
W kategorii innych produktów regionalnych
I nagroda:
- kartacze cepelinai – Waldemar Pieczulis, Restauracja „Ruta”
Nagroda ARR:
- krokiety puszczańskie – Barbara Giemza
Nominacje do nagrody „PERŁA” otrzymały:
- pasztet z dzika – Małgorzata Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek”
- szczupak faszerowany pieczony na liściach tataraku – Tomasz Siergiejewicz
- ser nadbużański dojrzewający – Grażyna Putkowska, „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”
- ser owocowy oboliu suris – Biruta Zimnicka
- „Listkowiak” – Monika Potocka
W kategorii „Od pola do stołu” nagrody otrzymały:
- I miejsce: kiszka ziemniaczana Desruke – Maria Pieczulis, Restauracja „Ruta”
- II miejsce: palcówka – Andrzej i Krzysztof Józefczuk, „Podlaska Chata”
- III miejsce: pieczony prosiak z Ejszeryszek – Tadeusz Protasiewicz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?