Tłusty czwartek 2022. Idealny przepis na pączki istnieje! Tak je smażyły nasze babcie i prababcie. Domowe będą lepsze niż sklepowe!

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Zbliża się tłusty czwartek, a to oznacza, że wielu z nas tego dnia spożyje pączki w ilościach hurtowych.
Zbliża się tłusty czwartek, a to oznacza, że wielu z nas tego dnia spożyje pączki w ilościach hurtowych. pixabay.com
Udostępnij:
Zbliża się tłusty czwartek 2022. W wielu domach tego dnia będzie się unosił zapach smażonych pączków i faworków. Jak przygotować idealne ciasto i znaleźć przepis na najlepsze domowe pączki? Co dodać żeby nasze słodkie kule były puszyste? O sposobach na smakołyki dla całej rodziny mogłyby opowiadać nasze babcie i prababcie. Sprawdź, jak dziś wykorzystać tę wiedzę!

Tłusty czwartek to nie tylko bicie rekordów w ilości spożytych słodkości. To także rytuał smażenia pączków, który odbywa się w wielu domach. Choć kiedyś przybierały one formę pampuchów albo podobnych do racuchów oponek, to dziś w łaskach jest dorodna kula nadziana słodkim farszem. Z różą, dżemem, toffi, serem – to, czym będzie wypełnione ciasto zależy od gustu spożywającego.

To też może Cię zainteresować

Tłusty czwartek 2022. Czas na słodkości. Przepis na przedwojenne pączki… z arakiem!

W 1925 roku kucharki wzorowały się na przepisach Marii Ochorowicz-Monatowej. W starych książkach można znaleźć receptury, które wcale się nie starzeją.

- Do ćwierć litra słodkiej śmietanki lekko zagrzanej, ale nie przegotowanej, wbić 12 żółtek, 5 łyżek stołowych sklarowanego młodego masła, 6 łyżek miałkiego cukru, 4 dkg drożdży, posolić i wszystko doskonale razem ubić na pianę, potem wsypać ½ kg ryżanej suchej mąki, wlać kieliszek araku, wybijać łyżką na misce uważając, aby ciasto było tak wolne jak na kładzione kluski – czytamy w przedwojennej książce kucharskiej.

Następnie, według starej receptury, ciasto musiało wyrosnąć i uformowane pączki można było już smażyć na smalcu.

Przepis na pączki warszawskie. Kuchnia częścią polskiej tradycji

W 2021 roku Ministerstwo Rolnictwa i Wsi zachęcało do zapoznania się z historią pączków. O przepisach z XIX wieku można było przeczytać w „Kanonie Kuchni Polskiej”, wydanym wraz z Narodowym Instytutem Kultury i Dziedzictwa Wsi.

- Wojciech Wielądko w swym Kucharzu doskonałym z 1783 r. zamieścił nawet osobny rozdział pt. „O naleśnikach i pączkach”. Niezwykłe pączki opisywał Jan Szyttler, autor pierwszych popularnych książek kucharskich wydawanych w Wilnie w latach 30. i 40. XIX w. Ciasto drożdżowe wzbogacał żółtkami i klarowanym masłem, dodawał do niego skórek cytrynowych i doprawiał je kardamonem albo anyżem gwiazdkowym, a przed usmażeniem nadziewał konfiturami lub świeżymi węgierkami. Po usmażeniu posypywano je jeszcze cukrem z cynamonem – informuje „Kanon Kuchni Polskiej”.

Wśród tych wyjątkowo smakowitych można znaleźć ten na pączki warszawskie. Przepis przetrwał dziesiątki lat. Nasze babcie i prababcie także znały recepturę i wielu młodych kucharzy do dziś chwali sobie ten sposób przygotowania frykasów.

PRZEPISY NA PĄCZKI WARSZAWSKIE, PRZEDWOJENNE I TE DOMOWE PROSTO OD BABCI ZNAJDZIECIE W NASZEJ GALERII:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie