Spis treści
Koper a koperek
Koperek w polskiej kuchni ma istotne znaczenie. Choć nie każdy jest fanem specyficznego smaku, większość dodaje go do ugotowanych ziemniaków, zup i sosów. Wyhodowanie zioła nie jest trudne. Warto również wiedzieć, że koperkiem nazywamy młode części kopru ogrodowego. Wyrośnięte łodygi, już jako właściwy koper, posłużą z kolei do kiszonych ogórków. W dawnych czasach miał on jednak zastosowanie nie tylko kulinarne.
Rzymianie nacierali nim ciała i polecali go jako środek uśmierzający ból głowy, ale też pobudzający. Egipcjanie cenili go za przynoszenie ulgi po ciężkim dniu pracy – przekazuje ŚODR Modliszewice.
Kopru w ogrodzie nie da się nie zauważyć
Koper w ogródku bardzo łatwo rozpoznać. Pierzaste gałązki charakteryzują się intensywną zielenią, aromatem, z którym nie da się pomylić innego zioła. To właśnie młode części często siekamy i dodajemy do dań. Proces kwitnienia rośliny zaczyna się w lipcu. Na łodygach zaczynają pojawiać się drobne, żółte kwiaty.
Najlepiej wysiewać koper na słonecznym i bezwietrznym stanowisku. Choć nie ma dużych wymagań co do ziemi, dobrze, aby gleba była żyzna i nieprzelana. Na dalszym etapie początkujący ogrodnik musi jedynie dbać o roślinę – usuwać chwasty i regularnie podlewać.
Kiedy siać koper?
Proces wysiewu nasion do gruntu najlepiej rozpocząć wiosną, w połowie kwietnia. Co istotne, jeżeli zależy nam na samym koperku, czyli młodych pędach, można go siać przez cały sezon, a więc do końca lata. Jeśli chcemy, by zakwitły kwiaty, trzeba to zrobić w okresie wiosennym. Najlepiej umieszczać nasiona na głębokość ok. 2 cm, w rzędach lub między innymi warzywami.
- Siew kopru powtarzamy dwu lub trzykrotnie, od wczesnej wiosny do sierpnia, dzięki czemu przez cały okres wegetacyjny będziemy mieli świeży koper – przypomina na swojej stronie PZD w Szczawnie-Zdroju.
Niektórzy amatorzy roślin sieją koper do doniczek, dzięki czemu można mieć go pod ręką nawet w warunkach domowych. Doniczka powinna być dość szeroka i głęboka, aby nie doszło do utraty wilgoci. Terminy są takie jak w przypadku siewu ogrodowego.
Sąsiedztwo koperku. Z czym się lubi, a z czym nie?
Jak wiemy, sąsiedztwo warzyw i ziół jest istotne dla ich wzrostu. Warto jednak wiedzieć, że przypadkowe połączenia mogą nie wyjść nam na dobre. Kopru nie siejemy w towarzystwie warzyw selerowatych, np. pietruszki i selera. Warto jednak umieścić go obok ogórków, cebuli i warzyw kapustnych.
Aby zapewnić sobie trochę dodatkowej zieleniny, można między rzędami buraków, rzodkiewki, marchwi czy sałaty wysiać koper – dodają związkowcy z PZD w Szczawnie-Zdroju.
Co zrobić z koperkiem?
Przeznaczenie zioła zależy od momentu, w których postanowimy je zebrać. W formie młodej, czyli jako koperek, uzyskujemy plon po kilku tygodniach od siewu. Posiekaną zieleninę można na świeżo dodać do potraw, zasuszyć lub zamrozić. Liście zbieramy więc przed kwitnieniem, nasiona w pełni lata. Łodygi i baldachy kopru najlepiej jest ususzyć, a potem umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Święto sadów w Wierzchowicach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Dramatyczne dane. W tym roku na Morzu Śródziemnym zginęło lub zaginęło 2500 migrantów
- Szwecja wyprowadza wojsko na ulice. "Żaden kraj w Europie nie jest w takiej sytuacji"
- Jaka będzie jesień? Sprawdź w naszym quizie, czy znasz jesienne przysłowia
- Jesienny trening mózgu dla bystrzaków. Czy rozwiążesz 12 zagadek? QUIZ