To koniec podrabianych miodów? Naukowiec z Wrocławia weźmie problem pod lupę. Chce stworzyć skuteczną metodę wykrywającą fałszywe produkty

OPRAC.:
Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Chcąc liczyć na korzystane dla zdrowia działanie miodu, zawsze należy sięgać po produkty z pewnego źródła.
Chcąc liczyć na korzystane dla zdrowia działanie miodu, zawsze należy sięgać po produkty z pewnego źródła. Pixabay/Pexels
Miody są fałszowane o wiele częściej niż mogłoby się zdawać. Do tego procederu może dojść na każdym etapie ich wytwarzania – od sposobu karmienia pszczół, po dodawanie zbędnych substancji do finalnego produktu. Doktorant z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu postanowił zakończyć nieuczciwe praktyki niektórych producentów i opracować metodę, która pozwoli skutecznie identyfikować podrobione miody.

Spis treści

Jak często i w jaki sposób fałszuje się miód? To wyrafinowane i złożone działanie

Wśród najpopularniejszych praktyk fałszowania miodów znajduje się dodawanie różnego rodzaju substancji wzbogacających smak i zapach, w tym syropu cukrowego oraz zastępowanie surowców wyjściowych innymi odpowiednikami często gorszej jakości. Takie produkty nie są pełnowartościowe i nie wykazują przypisywanych konkretnym miodom właściwości leczniczych.

Dlatego doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – Jordan Sycz – chce przyjrzeć się bliżej sposobom fałszowania miodów naturalnych w celu opracowania prostych metod weryfikacji ich składu chemicznego oraz pochodzenia geograficznego. Na projekt „Analiza zafałszowań składu chemicznego oraz pochodzenia geograficznego naturalnych miodów pochodzących z terenu Polski i Europy w odniesieniu do miodów wzbogaconych i ziołomiodów za pomocą technik chromatograficznych sprzężonych z detekcją masową” otrzymał z Narodowego Centrum Badań grant o wartości blisko 210 tys. zł.

– Skład chemiczny miodu naturalnego może różnić się w zależności od klimatu i warunków środowiskowych, sposobu produkcji czy rodzaju surowca, z którego powstał. Niestety, coraz częściej mamy do czynienia z nieuczciwymi praktykami rynkowymi, polegającymi przede wszystkim na wzbogacaniu miodów naturalnych innymi składnikami często pochodzenia syntetycznego lub celowego ukrywania ich pochodzenia botanicznego, by podnieść cenę jednostkową gotowego produktu – mówi Jordan Sycz.

Jego zdaniem, metody fałszowania produktów spożywczych są coraz bardziej złożone i wyrafinowane, a złożoność chemiczna matryc miodu utrudnia wykrycie subtelnych zmian w jego składzie.

Powstanie skuteczna metoda przeciwdziałania podrabianiu miodów

Doktorant z UP zajmie się m.in. badaniem zmian składu chemicznego miodów na każdym z poszczególnych etapów jego produkcji i przetwarzania przez pszczoły oraz różnicami w profilach lotnych miodów i wykrywaniem zafałszowań w złożonych matrycach miodów wzbogaconych i ziołomiodów.

– Ostatnio głośno zrobiło się o zafałszowaniach tzw. miodów wzbogacanych. To m.in. ziołomiody, gdzie zamiast naturalnie zebranego pożytku pszczelego, pszczoły karmione są syropem cukrowym, dodatkiem hydrolizatów ziołowych lub olejków eterycznych wyizolowanych z roślin olejkodajnych. Stwarza to duże pole do zafałszowań składu miodów naturalnych oraz utrudnia ustalenie pochodzenia botanicznego i geograficznego. Mało tego, zdarza się, że do takich miodów dodawany jest celowo pyłek z innej rośliny, by utrudnić prawidłową identyfikację – powiedział Sycz.

Dodał, że projekt ma dostarczyć także kompleksowej wiedzy na temat tzw. związków markerowych oraz specyficznych profili chemicznych, pozwalających na dokładną analizę zafałszowań nie tylko w produkcie końcowym, ale również na etapie wytwarzania, czyli pożytku pszczelego (pyłku, nektaru i spadzi). Przeanalizowane zostaną m.in. miody najczęściej dotknięte nieuczciwymi praktykami fałszowania takie jak miód rzepakowy, wrzosowy, gryczany, spadziowy, akacjowy, nawłociowy, faceliowy czy lipowy.

– Zwieńczeniem badań będzie przygotowanie panelu sensorycznego, w którym zostanie zbadana korelacja wpływu wybranych lotnych związków markerowych na smak oraz zapach autentycznych miodów naturalnych oraz miodów wzbogacanych i ziołomiodów – powiedział badacz.(PAP)

autor: Roman Skiba
ros/ agt/

Uzupełnij domową apteczkę

Dodaj firmę Autopromocja

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: To koniec podrabianych miodów? Naukowiec z Wrocławia weźmie problem pod lupę. Chce stworzyć skuteczną metodę wykrywającą fałszywe produkty - Strona Zdrowia