Krok 1 - sok z jabłek
Zakładając, że chcemy sobie wyrobić około 6 litrów cydru - potrzebujemy około 6,5 litrów soku z jabłek - część wytraci się w trakcie fermentacji. Specjaliści od cydru radzą mniej doświadczonym osobom kupować koncentraty soku jabłkowego - są dostępne zarówno w sklepach sieciowych jak i specjalistycznych. Można też wyciskać sok z jabłek, jednak dla niektórych może się to okazać niemożliwe. Absolutnie nie można używać soków w kartonowych opakowaniach z supermarketów, ponieważ zawierają konserwanty.
Choć nie jest to obowiązkowe, specjaliści zalecają następujące proporcje soków: z jabłek słodkich (bogate w cukier, odpowiedzialne za ilość alkoholu) – 5 części, jabłek kwaśnych (nadają cydrowi świeżą, kwaskową nutę) – 2 części, jabłek dzikich (gorzkie lub słodko-gorzkie odpowiedzialne za smak i aromat cydru) – 1 część.
Do tego możliwe jest dodawanie(dla posmaku) soków z czarnych porzeczek, czarnego bzu, winogron czy aronii. Powinno się jednak unikać soków z takich owoców jak śliwka, morela czy brzoskwinia.
Krok 2 - fermentacja
Gotowy sok, należy przelać do balonu lub fermentatora. Trzeba dodać drożdże oraz pożywkę dla drożdży.
- Drożdży można użyć każdych, jednak lepiej zastosować specjalny tego typu produkt do cydru - można go bez problemu kupić. Chodzi o to, że specjalne drożdże lepiej się prasują i podczas przelewania do butelek nie wytrąca się osad. Dzięki temu, cydr jest klarowniejszy - mówi Tadeusz Flak.
Fermentacja powinna przebiegać w temperaturze 18 - 24 st. C. Po około 3-7 dniach, gdy gaz wychodzi z rurki fermentacyjnej nie częściej niż raz na dwie minuty, cydr jest gotowy do rozlewania.
Krok 3 - rozlewanie
Gotowy cydr należy rozlać do czystych butelek (po piwie lub szampanie) odpornych na podwyższone ciśnienie(to bardzo ważne, inne butelki mogą pęknąć). Do każdej butelki dodać cukru - nie więcej niż 4g na każde 0,5 l .
- Można też użyć plastikowych butelek. W niektórych krajach często możemy spotkać tak sprzedawany alkohol. Ma to jednak wpływ na smak, który nie każdemu odpowiada - radzi Tadeusz Flak.
Napełnione i zamknięte butelki należy zostawić na parę dni w temperaturze pokojowej. Później trzeba je przenieść w chłodniejsze miejsce (5-10 st. C) i po 2-3 tygodniach cydr jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać przez około rok. Później też będzie dobry do picia, jednak zacznie tracić swoje właściwości.
Ile to kosztuje?
Za drożdże zapłacimy 3 - 4 zł(starczą nawet na 20 l), pożywkę dla drożdży 1,5 zł(też na 20 l). Jeśli zdecydujemy się na koncentrat z jabłek, musimy liczyć się z kosztem 20 - 30 zł(za około 6 l). Jeśli z kolei zdecydujemy się na własnoręczne wyciskanie soku, musimy kupić ok. 10 kg. Jeśli nie posiadamy, musimy jeszcze dokupić balon lub fermentator(60 - 80 zł) - istnieją też plastikowe odpowiedniki za około 25 zł. Do tego kapslownica(przy butelkach szklanych) - ok. 50 zł oraz paczkę kapsli(100 sztuk kosztuje ok. 5 zł). Jeśli nie mamy własnych butelek, możemy je kupić za około złotówkę.
W sumie koszt wyrobienia pierwszych 6 litrów cydru może wynieść od 130 do 180 złotych. Przy drugiej próbie, wyrobienie 6 l cydru(12 butelek po 0,5 l) będzie nas już kosztowało tylko 30 zł. Dla porównania, w sklepach cena za 1 l cydru to około 10 zł.
Czego absolutnie nie robić
- Osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wyrabianiem cydru, często popełniają błąd dotyczący czystości naczyń. Muszą być wręcz nieskazitelnie czyste. Cydr nie zawiera dużo alkoholu, zatem nie ma właściwości odkażających. Często zdarza się też, że dodają za dużo cukru w trakcie butelkowania. Przez to wydziela się za dużo gazu i po otwarciu butelki większość zawartości może wypłynąć jako piana - radzi Tadeusz Flak.
Należy pamiętać, żeby wykorzystywać tylko dojrzałe owoce, które nie mogą być poobijane(takie fragmenty należy usunąć).
Źródło: Dziennik Zachodni
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?