Rokitnik to polski superfood
Rokitnik wciąż jest w Polsce niedoceniany, a to źródło wielu witamin i cennych składników odżywczych. Co przyrządzisz z rokitnika? Oto przepisy.
Sok z rokitnika
Przygotowanie soku z rokitnika jest proste. 1 kg oczyszczonych z ogonków owoców rokitnika zasypujemy 1 kg cukru, całość odstawiamy na kilka godzin, aby pojawił się sok. Mieszankę gotujemy, a gotowy płyn przecedzamy. Po pasteryzacji butelki z sokiem odstawiamy w ciemne miejsce.
Nalewka z rokitnika
Nie tylko działa zdrowotnie, ale rozgrzewa w chłodne wieczory. 1 kg owoców zasypujemy 0,5 kg cukru, zalewamy 1 l spirytusu i odstawiamy na 2-3 miesiące w zacienione miejsce. Po tym czasie zlewamy płyn do innego naczynia, a pozostałe owoce znów zasypujemy 0,5 kg cukru i odstawiamy na kolejnych kilka (4-5) tygodni. Następnie łączymy zlany płyn z sokiem z owoców i przelewamy do butelek. Powinny one odstać ok. pół roku, aby nabrać głębi smaku.
Konfitura z rokitnika
Konfitura z rokitnika ma swój urok, dzięki zawartości pektyny szybko gęstnieje bez dodawania zagęszczaczy w postaci żelatyny. 1 kg przebranych owoców zasypujemy 0,5 kg cukru i zalewamy litrem wody. Gotujemy na małym ogniu, aż zrobi się masa. Jeszcze gorące przekładamy do słoików.