Trwa winobranie. Które winogrona są dobre na wino, a które na przekąskę? Uprawę owoców można zacząć nawet na balkonie

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Odmiany przerobowe sprawdzą się przy produkcji win, nalewek i soków.
Odmiany przerobowe sprawdzą się przy produkcji win, nalewek i soków. Mariusz Kapała/Gazeta Lubuska
Do bezpośredniego spożycia czy na wino? Czy winogrona różnią się między sobą? Wielu z nas zadaje sobie te pytania, kupując owoce. Odpowiedź jest prosta – każda z odmian ma swoje przeznaczenie. Deserowe znajdziemy na straganach i marketach, przerobowe w większości co roku zbiera się w winnicach i ogrodach. Co można z nich przygotować? Oto, jak uprawiać winorośl na własną rękę.

Spis treści

Winobranie czas start. Winogrona deserowe i przerobowe. Czym się różnią?

Winogrona, które na co dzień spożywamy jako przekąskę, są zazwyczaj większe, bardziej mięsiste i słodsze niż te, z których produkuje się wino. Ich walory są nieocenione w kuchni. Odmiany przerobowe mają zaś kwaśny posmak i zawierają sporo kwasów winowych i jabłkowych. Nadają się do produkcji alkoholu, soków lub przetworów. Winobranie najczęściej odbywa się w winnicach lub ogrodach. W tych pierwszych skala produkcji jest większa, działkowicze najczęściej uprawiają owoce na własny użytek.

Okres winobrania w wielu polskich winnicach wiąże się z napływem turystów. Wielu z nich chce dowiedzieć się, jak wygląda produkcja w danym regionie oraz jakie szczepy winne są najlepsze. Nieodłącznym elementem takiej wizyty jest degustacja trunków. Większość miejsc w konkretnym województwie skupionych jest w szlak, np. Małopolski Szlak Winny. Dzięki temu łatwo można zaplanować wycieczkę na podstawie wykazu winnic znajdujących się w pobliżu.

Uprawa winorośli. Czy wszędzie wyrosną winogrona?

Gwarancją obfitego winobrania jest stanowisko, na którym zostaną posadzone sadzonki. Winogrona lubią miejsca nasłonecznione, z żyzną glebą, nienarażone na skrajne warunki pogodowe, np. wiatr. Winorośle trzeba regularnie nawozić i przycinać, odmiany przerobowe są odporniejsze na przymrozek. Umiejętne poprowadzenie uprawy daje piękny efekt wizualny. Niektórzy tworzą z rośliny dachy, okrywają altany, niektórzy uprawiają ją w tzw. sznur. Co ciekawe, rośliny mrozoodporne można uprawiać pojemnikowo nawet na balkonie. Wystarczy spora donica z otworami i odpowiednie zabezpieczenie na czas niskich temperatur. O to można zadbać już w trakcie sadzenia – pojemnik wypełnia się styropianem, dodatkowo owija pędy agrowłókniną, którą będzie można zdjąć wiosną.

– Ze względu na bardzo duży system korzeniowy, winogrona nie wymagają intensywnego podlewania. Cięcie winogron przeprowadzamy w stanie uśpienia, na przełomie lutego i marca – informuje Okręg Opolski Polskiego Związku Działkowców.

Ogrodnicy muszą pamiętać, że winorośl owocuje na pędach, które wyrosną z zeszłorocznej latorośli. Część trzeba usunąć, część zostawić, aby mogły rozkwitać.

Z winogron nie tylko wino

Profesjonalna lub domowa produkcja win i nalewek na bazie winogron to klasyk. Owoce można wykorzystać też w inny sposób, czy to do przetworów, czy do ciast lub deserów. Doskonale sprawdzą się jako element deski serów lub część przystawkowych koreczków. Winogrona są bogate m.in. w witaminy, białka i antyoksydanty. Warto pamiętać, że rodzynki to także wyrób winogronowy. Zasuszone owoce można potraktować jako przekąskę, dodatek do sałatki lub bazę do ciast.

Czy można mrozić winogrona?

Mrozimy maliny, borówki, a co z winogronami? Czy je także można zachować na później? Tak, jak najbardziej! Nadmiar owoców nie zawsze da się wykorzystać w przetworach, część warto zapakować i wykorzystać w innym czasie. Odmiana nie ma znaczenia, zarówno białe, jak i ciemne kulki można przechowywać do pół roku. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach:

  1. Winogrona muszą być umyte i osuszone.
  2. Zepsute i przejrzałe grona nie nadają się do zamrożenia.
  3. Warto wcześniej partiami przemrozić owoce (np. w torebce), a dopiero później przełożyć je do pojemnika.

Po ile kilogram winogron?

Na bazarkach najczęściej dostaniemy winogrona deserowe. Ceny wahają się od 6 do 7 złotych za kilogram jasnych, bezpestkowych, w niektórych miejscach handlarze windują ceny do 9 złotych. Taniej zapłacimy za odmiany ciemne, przeznaczone na wino lub soki. Wielu gospodarzy ogłasza się w sieci prywatnie. W zależności od regionu ceny oscylują w granicach 3-5 złotych za kilogram. Wśród ogłoszeń można znaleźć też oferty na winogrona różowe (średnio 6 zł/kg) oraz jasne (średnio 4 zł/kg).

Źródła: PZD, ODR

Święto sadów w Wierzchowicach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie