Spis treści
Kontrole w sklepach i na targowiskach z powodu ASF
- Trwa wzmożony nadzór nad punktami prowadzącymi sprzedaż mięsa oraz odpadami gastronomicznymi - podaje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy.
Dodaje, że Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy ściśle współpracuje z Kujawsko-Pomorskim Wojewódzkim Lekarzem Weterynarii w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terenie regionu.
Województwo kujawsko-pomorskie bardzo długo pozostawało wolne od ASF, niestety w sierpniu wirus przedarł się i tu. Zarówno Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jak i Główny Lekarz Weterynarii oraz szereg instytucji rolniczych przypominają, że kluczowa jest bioasekuracja.
Na czym polegają kontrole, o których wspomina sanepid? Czy klienci mają powody do obaw? Co w sytuacji, jeśli zjemy mięso od zwierzęcia z ASF?
Pracownicy Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych przeprowadzają wzmożone kontrole sanitarne:
- w zakładach żywienia zbiorowego,
- na targowiskach - w celu weryfikacji źródeł pozyskiwania mięsa wieprzowego, dziczyzny (mięsa z dzika) i produktów z nich otrzymanych.
W 2023 ASF stwierdzono w 30 gospodarstwach. Według stanu z 21 sierpnia 2024. takich ognisk w całej Polsce jest już 40.
Co kontrolerzy sprawdzają w sklepach mięsnych i na targu?
W trakcie przeprowadzania kontroli sanitarnych zwracamy szczególną uwagę na:
- sposób gospodarowania odpadami, z uwzględnieniem umów przedsiębiorców z firmami odbierającymi odpady oraz realność częstotliwości odbierania odpadów,
- stan sanitarno-techniczny, w tym zabezpieczenia przed dostępem zwierząt do miejsc gromadzenia nieczystości stałych (hotele, motele, itp., parkingi, stacje paliw).
Afrykański pomór świń (African swine fever - ASF) to groźna, zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa świń domowych, świniodzików oraz dzików, którą wywołuje wirus afrykańskiego pomoru świń (ASFV).
Czy ASF jest groźny dla ludzi?
- Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia i życia - zapewnia Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy.
- Mimo to, konsumenci mięsa wieprzowego, dziczyzny oraz przetworów z nich wyprodukowanych powinni zwracać uwagę, aby nie dokonywać zakupów tych produktów z niesprawdzonych źródeł, np. nielegalna sprzedaż na targowiskach (ze względu na ryzyko zanieczyszczenia innymi patogenami).
Sanepid wyjaśnia również: Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego produkcja i sprzedaż mięsa i wyrobów mięsnych musi odbywać się pod nadzorem właściwych organów tj. Inspekcji Weterynaryjnej i/lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a prowadzący sprzedaż ma obowiązek udzielenia informacji konsumentowi dotyczących producenta, składu produktu czy składników alergennych.
Afrykański pomór świń jest obecny w Polsce od 2014 roku. Wirus atakuje zarówno zwierzęta gospodarskie (świnie), jak i dziki. To te drugie uważa się za główny nośnik wirusa, dlatego w minionych latach znacznie redukowano pogłowie dzików. Tylko w tym roku ASF stwierdzono w gospodarstwach, które łącznie utrzymywały ponad 16 tys. świń.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?