Trwają Targi FERMA 2023 w Bydgoszczy. Ważne dla hodowców

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Targi Ferma po raz drugi odbędą się w Bydgoszczy
Targi Ferma po raz drugi odbędą się w Bydgoszczy Lucyna Talaśka-Klich
W Hali BCTW rozpoczęły się trzydniowe Targi FERMA. To ważna impreza dla profesjonalistów chowu i hodowli bydła, świń i drobiu. Po raz drugi odbywają się w Bydgoszczy, wcześniej organizowano je w Poznaniu i Łodzi.

- To są zupełnie inne targi niż rok temu, bo wówczas rozpoczęły się one dzień po wybuchu wojny na Ukrainie i niektórzy zamiast na nasze targi pojechali na stacje benzynowe po paliwo - mówi Mariusz Jabłoński, prezes zarządu DLG AgroFood - spółki, która jest organizatorem targów FERMA.

I chociaż wojna wciąż trwa, to przynajmniej koronawirus przestał już być problemem dla organizatorów takich wydarzeń. Poza tym rolnicy są „głodni targów” i chętnie biorą udział w imprezach dających nie tylko możliwość zwiedzania wystawy, obejrzenia ekspozycji firm, ale i zdobywania wiedzy przydatnej w ich pracy.

- Jest około 150 wystawców z kraju i z zagranicy, w tym nawet z Korei Południowej – dodaje prezes Jabłoński. - Prezentują bogatą ofertę wszystkiego, co niezbędne w chowie i hodowli zwierząt, począwszy od genetyki poprzez pasze, wyposażenie budynków inwentarskich po maszyny do zbioru i konserwacji pasz.

Prezes podkreśla, że tym razem program konferencji jest znacznie bogatszy, będzie ona trwała przez dwa dni.

To też może Cię zainteresować

W piątkowym programie konferencji (24 lutego) znalazły się tematy dotyczące m.in.: rosnących kosztów produkcji, perspektyw rozwoju produkcji mięsa w Polsce, ochrony wizerunku branży przed atakami pseudoekologów, zwalczania chorób w stadzie oraz profilaktyki .

W sobotę (25 lutego) podczas Forum Hodowli Bydła będzie mowa m.in. o wpływie cen energii na produkcję mleka, odporności gospodarstw, konkurencyjności sektora mleczarskiego. Tego dnia będzie też dyskusja na temat produkcji zwierzęcej w dobie kryzysu. A podczas sobotniego Forum Hodowli Drobiu zostaną poruszone tematy dot. np. budowania odporności polskiego rynku drobiu, presji cenowej na sektor drobiarski, jakości mięsa drobiowego i innowacji w produkcji.

W sobotę (25 lutego) odbędzie się także Forum Politechniki Bydgoskiej. Eksperci z tejże uczelni będą mówić m.in. o Operacji Zielone Mleko, znaczeniu biobezpieczeństwa we współczesnej produkcji zwierzęcej, dobrych praktykach biooasekuracyjne w intensywnej produkcji kurcząt rzeźnych oraz o bezpieczeństwie białkowym kraju w oparciu o polskie surowce.

- Rolnikom zajmującym się chowem i hodowlą, problemów wciąż nie brakuje – dodał Mariusz Jabłoński. - Koszty produkcji są wysokie, a np. mleko tanieje; na rynku drobiu raz jest dobrze, raz źle, ceny trzody chlewnej są co prawda ostatnio wyższe, ale staliśmy się tuczarnią Europy i bardzo trudno będzie odbudować polską hodowlę.

Targi potrwają w Hali BCTW (Bydgoszcz, ul. Gdańska 187) do 26 lutego włącznie. Bilety wstępu – do kupienia w kasie. W piątek i sobotę targi dla zwiedzających są dostępne w godz. 10-17, w niedzielę w godz. 10 - 15.30.
Więcej informacji na stronie: targiferma.com.pl.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Trwają Targi FERMA 2023 w Bydgoszczy. Ważne dla hodowców - Gazeta Pomorska