Spis treści
Trudny rok dla rolników
Z roku na rok klimat coraz mocniej wpływa na produkcję rolniczą. Przymrozki, gradobicia, susza – ich skutki odczuwa wiele roślin. Według rejestru ARiMR, w Polsce na plantacjach rolniczych uprawa pomidorów zajmuje 8363,76 ha, nie licząc przydomowych ogródków. Trudna sytuacja pogodowa odbija się nie tylko na krajowych zbiorach, także w Europie wymogi co do wysiewu i dbania o warzywa są większe.
Polskie pomidory na rynku
Zbiory to szczególny czas dla przetwórców. Latem w Pudliszkach i okolicach około 150 lokalnych rolników przystąpiło do prac w polu, co zaowocuje około 2 mld pomidorów. 90 proc. dostaw pochodzi z Wielkopolski, gdzie znajduje się główny zakład marek Pudliszki i Heinz. Keczup? Koncentrat? Passata? To wszystko niedługo trafi na stoły klientów.
Współpraca z regionalnymi farmami leży u podstaw funkcjonowania fabryki Kraft Heinz. Polscy rolnicy dostarczają nam nie tylko najlepsze warzywa i owoce, ale też cenną wiedzę, dzięki czemu w Pudliszkach od ponad 100 lat powstają produkty najwyższej jakości. Wspieramy polskie rolnictwo, równocześnie zapewniając najwyższą świeżość i autentyczny smak produktów Heinz i Pudliszki, mówi Wojciech Roesler, Operations Manager, szef fabryki Kraft Heinz Polska.
Każdy rolnik, który dostarcza pomidory do firmy, musi prowadzić szczegółową książeczkę pola, gdzie odnotowuje informacje dot. środków ochrony roślin, nawozów i metod uprawy. Dzięki temu jakość i zgodność z normami są zachowane. To, jakie odmiany są najlepsze do przetworów, ustala Spółdzielcza Grupa Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa w Krobi.
Pomidory przeznaczone do produkcji soku oraz niewielka część tych używanych do produkcji koncentratu są wciąż zbierane ręcznie, co stanowi około 5 proc. całości upraw. Zbiór ręczny jest niezwykle wymagającym zajęciem. Jeden pracownik może zebrać od 500 do 800 kg owoców w ciągu 8 godzin, w zależności od plonu i wielkości owoców.
Bardziej wydajny jest zbiór mechaniczny, ale też wymaga zaangażowania człowieka. Największe kombajny zbierają do 20 000 kg pomidorów na godzinę, mniejsze ok. 5000 kg na godzinę.
Źródło: mat. prasowe
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!