Tu po pączki Piłsudski wysyłał adiutanta. Smak do dziś robi furorę! Historia warszawskiej rodzinnej Pracowni Cukierniczej „Zagoździński”

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Cukiernia od lat cieszy się uznaniem klientów. Jak głosi historia rodzinna, po pączki Zagoździńskiego nawet marszałek Piłsudski wysyłał swojego adiutanta.
Cukiernia od lat cieszy się uznaniem klientów. Jak głosi historia rodzinna, po pączki Zagoździńskiego nawet marszałek Piłsudski wysyłał swojego adiutanta. Szymon Starnawski/Polska Press
Drożdżowe ciasto z nadzieniem – tak można zdefiniować pączka. Proste, prawda? Jednak są miejsca, gdzie te wyroby smakują wyjątkowo. Zwłaszcza w tłusty czwartek. Na mapie Warszawy można znaleźć wiele rodzinnych cukierni, ale czy wiecie, gdzie jadał marszałek Piłsudski?

Spis treści

Kiedyś ul. Wolska, dziś ul. Górczewska

Tłusty czwartek tuż, tuż. Dla jednych oznacza to domowe smażenie i szukanie idealnego przepisu na pączki, dla drugich będzie to szansa na spróbowanie smakołyków z okolicznych lokali.

Warszawska Wola kryje ciekawe zaułki, w jednym z nich znajdziecie cukiernię, której historia sięga czasów wojennych. Pracownia Cukiernicza „Zagoździński” została stworzona przez Władysława Zagoździńskiego. Pierwszy lokal powstał w 1925 roku na ul. Wolskiej.

Według historii, która krąży w rodzinie od lat, smaku słodkich przekąsek próbował tu nawet marszałek Piłsudski, który po pączki wysyłał swojego adiutanta. Przez lata firma budowała swoją renomę i uznanie klientów. Obecnie funkcjonuje przy ul. Górczewskiej 15 i prawie zawsze są tu kolejki po pyszne pączki.

To też może Cię zainteresować

- Receptura stworzona została przez mojego pradziadka, a my wkładamy w jej przygotowanie dodatkowo dużo serca. Pączki powstają z prawdziwego drożdżowego ciasta – mówi Sylwia Tomaszkiewicz z Pracowni Cukierniczej „Zagoździński”.

Miłość do pączków od pokoleń

Nad tradycją miejsca czuwa już czwarte pokolenie. Przygotowaniu pączków towarzyszy miłość do wykonywanego fachu oraz wiedza przekazana przez przodków.

Tłusty czwartek 2023 - tu kupisz pyszne pączki

W okresie tłustego czwartku sprzedaż pączków wzrasta, a cukiernia pracuje dłużej. Kolejki są długie, co stanowi najlepszą rekomendację smaku uzyskanego przy produkcji.

– W tłusty czwartek sprzedajemy zazwyczaj około 8-10 tysięcy sztuk pączków – dodaje właścicielka.

Każde ze słodkości przygotowywane jest z pieczołowitą starannością i co istotne dla smaku – smażone na smalcu. W środku każdego pączka można znaleźć jednolite domowe nadzienie – marmoladę wieloowocową.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro