Na bazarkach wszystkie owoce wyglądają smacznie i kusząco. Warto wiedzieć, że niektóre z nich można umieścić w lodówce i przedłużyć w ten sposób ich świeżość.
Owoce leśne
Wszelkie jagody, borówki, maliny lub czereśnie można bez obaw trzymać w lodówce. Nie skurczą się i nie zgniją, a dłużej będą zdatne do spożycia.
Chłód nie dla cytrusów
O ile niektóre owoce lubią chłód, o tyle nie należą do nich cytrusy, brzoskwinie, nektarynki i mango. Także banany wolą temperaturę pokojową.
Banany na dłużej?
O bananach krąży wiele mitów. Jeśli chcemy spożyć je od razu, dobrze wybierać te dojrzałe, najzdrowsze są te z ciemnymi plamkami. Z kolei jeśli zależy nam na zachowaniu świeżości, można kupować zielone, które stopniowo dojrzeją w zaciszu domowym. Niektórzy próbują przedłużać "życie" owoców, zawijając je w folię lub podwieszając kiście.