Tych chwastów nie trzeba wyrywać? Oto 5 powodów, dla których polubisz chwasty. Dlaczego maki i chabry znikają z polskich pól?

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Maki i chabry coraz trudniej spotkać na polskich polach. Rolnicy dbają, by chwasty nie konkurowały z posianymi zbożami.
Maki i chabry coraz trudniej spotkać na polskich polach. Rolnicy dbają, by chwasty nie konkurowały z posianymi zbożami. pixabay.com
Chwasty powszechnie są niepożądane na warzywnych grządkach, kwiatowych rabatach czy polach uprawnych. Nie tylko zaburzają estetykę w ogrodzie, ale też konkurują z innymi roślinami np. o składniki pokarmowe zawarte w glebie. 28 marca przypada jednak Dzień Doceniania Chwastów. Sprawdzamy, za co można je cenić.

Spis treści

Zmora niejednego ogrodnika ma swoje święto. 28 marca przypada Światowy Dzień Doceniania Chwastów. Mają ważną rolę w ekosystemie, a niektóre wartość użytkową. Leśnicy przypominają, że nasiona chwastów pojawiają się w zapisach kopalnych już od czasu, gdy człowiek nauczył się uprawiać rolę, a nasze uprawy oraz ogrody to ich pierwotne środowisko.

Przeczytaj też: Pozbądź się chwastów z ogrodu naturalnymi sposobami. Jeszcze przed sezonem poznaj domowe metody, dzięki którym wyplenisz niechciane zielsko

Chwasty, czyli co? Tych roślin nie lubimy na grządkach i polu

Chwastem zwykliśmy nazywać to, co w danej uprawie, czy to rolniczej, czy przydomowej, ogrodowej jest niepożądane, zbędne, szkodliwe. Takie dziko występujące rośliny to na przykład:

  • chaber bławatek,
  • mak polny,
  • miotła zbożowa,
  • pokrzywa,
  • perz właściwy,
  • komosa biała,
  • mniszek,
  • podagrycznik pospolity.

Negatywne skutki występowania chwastów

Na polach uprawnych stosuje się herbicydy, na przydomowych grządkach najczęściej mechaniczne metody usuwania chwastów, czyli pielenie.

Szkodliwe oddziaływanie chwastów, jak już wspomnieliśmy, polega między innymi na zabieraniu składników pokarmowych właściwej uprawie, np. posianym na grządce warzywom. Chwasty zabierają również wodę, utrudniają dostęp do światła, gdy są większe od uprawy, utrudniają dojrzewanie i zbiór. Chwasty na ogół rosną szybciej niż np. posiana w gruncie marchew czy buraki. W efekcie obniżają plony. Niektóre są trujące, jak barszcz Sosnowskiego, kąkol czy lulek czarny.

Bardzo szybko rozprzestrzeniają się i kiełkują „w zróżnicowanych warunkach i terminach, szybkim przechodzeniem pełnego cyklu rozwojowego i samopylnością większości gatunków, co sprzyja ich rozprzestrzenianiu i zachowaniu zdolności kiełkowania przez wiele lat”, wskazuje Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Sposobem na zapobieganie może być odpowiedni płodozmian, uprawa międzyplonów, korzystanie z nawozu dobrze przekompostowanego, ściółkowanie, korzystanie z włóknin.

5 powodów, dla których czasem warto docenić chwasty

  1. Korzyści dla gleby. Jeśli glebę porastają chwasty, chronią jej wierzchnią warstwę przed erozją, zaskorupieniem czy wysuszeniem. Duże znaczenie mają również korzenie, które rozluźniają głębsze warstwy gleby, poprawiają warunki powietrzno-wodne w glebie.
  2. Rośliny uważane za chwasty podnoszą bioróżnorodność. Są siedliskiem i źródłem pożywienia dla owadów, które niszczą szkodniki roślin uprawnych.
  3. Trzeba również pamiętać, że nasiona chwastów są źródłem pożywieniem dla ptaków.
  4. Wiele chwastów, które rosną wokół nas, posiada właściwości lecznicze i znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie. Wystarczy wspomnieć o mniszku lekarskim, dziurawcu zwyczajnym, rumianku, babce lancetowatej czy kozłku lekarskim.
  5. Chwasty wykorzystuje się do sporządzania preparatów w uprawach ekologicznych. Są to gnojówki, wywary stosowane w ochronie przeciw szkodnikom roślin uprawnych.
od 7 lat
Wideo

Dzień pamięci - ZBRODNIA KATYŃSKA

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera