- Tradycja towarzyszy nam od zawsze i współtworzy naszą kulturę - wskazuje Magda z Młodzieżowej Drużyny Pożarniczej w Bargłowie Kościelnym, która razem z kolegami wzięła udział w konkursie. - Dzięki jej pielęgnowaniu nie zapominamy o naszych korzeniach.
Razem z drużyną przyjechała ich opiekunka, Pauliną Turżonek z OSP w Bargłowie Kościelnym.
KLIKINIJ w zdjęcie lub przycisk, aby przejść do galerii zdjęć!
ZOBACZ TEŻ: Regionalne potrawy na Boże Narodzenie. Robisz je u siebie?
- Staramy się by w naszej drużynie młodzi poznawali tradycje - wskazuje pani Paulina. - Zachęciliśmy ich żeby poprosili swoje babcie o przepisy i przygotowali razem z rodzinami potrawy na konkurs. Od komisji dowiedzieliśmy się, że jako jedyni na przywieźliśmy kompot z młodych malin oraz zupę kurkową - dodaje opiekunka.
Konkurs odbył się dzisiaj w Tykocinie. Oprócz młodych strażaków, swoje wyśmienite wigilijne potrawy zaprezentowały stowarzyszenia oraz koła gospodyń wiejskich.
Trzecie miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Sielca. Drugie - Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Wodniczka z miejscowości Szorce. Pierwsze miejsce w konkursie „Tradycyjny stół wigilijny” zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Dobrego Lasu.
- Nie spodziewałyśmy się, że wygramy - mówi Monika Plona, sołtys wsi Dobry Las. - Jednak kiedy usłyszałyśmy w werdykt, wpadłyśmy w euforię. Na konkurs przygotowałyśmy tradycyjny stół kurpiowski. Był na nim zawijak i rwaki z makiem, karp smażony, kapusta z grzybami, barszcz z uszkami i piernik długo dojrzewający. Składniki, z których zrobiłyśmy dania pochodziły wyłącznie z naszych spiżarni.
Produkty tradycyjne i regionalne wpisują się w nowe tendencje konsumenckie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?