Tyle kosztują produkty ekologiczne od lokalnych rolników. Ziemniaki, chleb, wołowina, parówki, jaja, mąka...

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wynika, że liczba producentów ekologicznych w województwie kujawsko-pomorskim (na 31 grudnia 2021 r.) wynosi 489, a powierzchnia ekologicznych użytków rolnych - 8 819,74 ha. Co produkują i za ile można kupić ekologiczną żywność prosto od rolnika z naszego regionu? Sprawdziliśmy na kujawsko-pomorskim e-bazarku. Zobaczcie w naszej galerii.
Z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wynika, że liczba producentów ekologicznych w województwie kujawsko-pomorskim (na 31 grudnia 2021 r.) wynosi 489, a powierzchnia ekologicznych użytków rolnych - 8 819,74 ha. Co produkują i za ile można kupić ekologiczną żywność prosto od rolnika z naszego regionu? Sprawdziliśmy na kujawsko-pomorskim e-bazarku. Zobaczcie w naszej galerii. Pixabay
Świadome odżywianie skłania klientów do poszukiwania produktów jak najlepszej jakości, np. z certyfikatem eko. Ekologiczna żywność produkowana jest również w kujawsko-pomorskich gospodarstwach rolnych. Sprawdziliśmy, co można kupić i ile trzeba za to zapłacić. Zobaczcie w naszej galerii.

Certyfikat eko wydają jednostki certyfikujące, których listę i numer identyfikacyjny znajdziemy na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. - Każda z jednostek certyfikujących w Polsce jest zobowiązana do umieszczenia na swojej stronie internetowej wykazu wydanych certyfikatów. Można zatem łatwo sprawdzić na stronach internetowych tych jednostek, czy kupowane produkty posiadają ważny certyfikat – zaleca ministerstwo rolnictwa.

Zgodnie z założeniami Parlamentu Europejskiego, do 2030 roku uprawy ekologiczne w całej Unii Europejskiej powinny zajmować 25 proc. - Mając na uwadze ten cel, Polska chce podwoić powierzchnię upraw ekologicznych i dąży do osiągnięcia ponad miliona hektarów do 2030 roku – informuje ministerstwo rolnictwa.

Tyle kosztują produkty ekologiczne z regionu

Z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wynika, że liczba producentów ekologicznych w województwie kujawsko-pomorskim (na 31 grudnia 2021 r.) wynosi 489, a powierzchnia ekologicznych użytków rolnych - 8 819,74 ha. Co produkują i za ile można kupić ekologiczną żywność prosto od rolnika z naszego regionu? Sprawdziliśmy na kujawsko-pomorskim e-bazarku. Zobaczcie w naszej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tyle kosztują produkty ekologiczne od lokalnych rolników. Ziemniaki, chleb, wołowina, parówki, jaja, mąka... - Gazeta Pomorska