Szansa dla mniejszych firm
Pieniądze przekazane zostaną w ramach programu Meat and Poultry Inspection Readiness Grant. Sekretarz rolnictwa Tom Vilsack podkreślił, że współpraca międzystanowa pozwala przetwórcom mięsa i drobiu wysyłać produkty do różnych miejsc, wykorzystywać możliwości i zaspokajać potrzeby zarówno konsumentów, jak i producentów w łańcuchu dostaw.
– Dzisiejsze inwestycje wspierają lokalnych i regionalnych przetwórców mięsa i drobiu w odbudowie po pandemii, a także pomagają zwiększać moce produkcyjne – powiedział.
To też może Cię zainteresować
Odbudowa po pandemii
Dotacje pozwolą firmom przetwórczym ulepszyć i rozbudować zakłady, zmodernizować sprzęt oraz postawić na jakość w zakresie pakowania, etykietowania i bezpieczeństwa produktów. Dzięki temu wiele miejsc, po wcześniejszej kontroli federalnej, będzie mogło działać w ramach stanowego programu Cooperative Interstate Shipment.
Program MPIRG to część działań USDA, ma na celu pomoc małym zakładom przetwórczym w rozwijaniu biznesu po pandemii i dotarciu do większej liczby konsumentów.
Źródło: USDA