Jakie wino produkuje się w Polsce?
Jeszcze w sezonie 2009/2010 winogrona na wino zebrano w Polsce z powierzchni 30 hektarów. 10 lat później (2019/2020) winnice zajmowały ponad 448 ha. Zbiory winogron, liczone w kwintalach, również znacznie urosły: z 598,25 do 21 628,25. W ostatnich latach zaczęły przeważać winogrona białe, ich zbiór w roku gospodarczym 2019/2020 - 13 084,68 kwintali, podczas gdy czerwonych 8 543,57.
Polscy producenci w minionym sezonie wyprodukowali 14 361,34 hl wina (8 529,95 białego, 5 831,39 czerwonego). Jeszcze 10 lat temu produkcja wyniosła 412,49 hl wina (łącznie białego i czerwonego).
Rynek wina w Polsce rozwija się, a producentów przybywa
Jak wykazuje KOWR, polski rynek wina charakteryzuje się znaczną tendencją rozwojową. W latach 2009–2020 liczba producentów lub przedsiębiorców niebędących producentami (zarejestrowanych w ewidencji prowadzonej przez KOWR) zwiększyła się 16-krotnie, do 330 producentów, powierzchnia uprawy winorośli wzrosła 15-krotnie, do 547,27 ha, przy równoczesnym 35-krotnym wzroście produkcji wina, do 14 361,34 hl.
Liczba producentów wina w Polsce (w ewidencji):
- 2009/2010 - 21
- 2010/2011 - 20
- 2011/2012 - 26
- 2012/2013 - 35
- 2013/2014 - 49
- 2014/2015 - 76
- 2015/2016 - 103
- 2016/2017 - 150
- 2017/2018 - 201
- 2018/2019 - 230
- 2019/2020 - 294
- 2020/2021 - 330
Zobacz wideo: Zwierzęta gospodarskie w Polsce. Tyle w ARiMR zgłosili ich rolnicy.Czytaj dalej pod filmem
W roku winiarskim 2019/2020 do obrotu wprowadzono 7108,77 hl wina. Ze wstępnych szacunków wynika, że w bieżącym roku gospodarczym 2020/2021 produkcja wina może zwiększyć się o około 2000 hl.
- Obserwowany dynamiczny rozwój polskiego winiarstwa jest wypadkową kilku czynników - uważa Marcin Wroński, zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. - Przede wszystkim bodźcem dla rozwoju rynku wina w Polsce było wprowadzenie odpowiednich regulacji prawnych na przełomie pierwszej i drugiej dekady XXI wieku, które zniosły szereg barier administracyjnych utrudniających rozwój winiarstwa na obecną skalę.
- Duże znaczenie ma postęp w hodowli roślin, co pozwala na uprawę winorośli, które coraz lepiej radzą sobie w polskim klimacie. Wreszcie rosnąca popularność wina w Polsce związana jest ze zmianą modelu konsumpcji wyrobów alkoholowych przy równocześnie rosnącej ofercie asortymentowej win krajowych, po które polscy konsumenci coraz częściej sięgają – podkreślił Wroński.
To też może Cię zainteresować
W Polsce najwięcej winnic znajduje się w pasie województw południowo-zachodnich, południowo-wschodnich i południowych, na terenie których warunki klimatyczne w największym stopniu sprzyjają uprawie winorośli. Na rok gospodarczy 2020/2021 w ewidencji prowadzonej przez Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa najwięcej spośród 330 winnic zarejestrowano w województwach: małopolskim (64), lubuskim (38), dolnośląskim (37), podkarpackim (33) oraz lubelskim (33).
Liczba producentów albo przedsiębiorców niebędących producentami, wpisanych do ewidencji 2019/2020 w podziale na województwa
- Lubuskie 36
- Małopolskie 54
- Dolnośląskie 33
- Podkarpackie 34
- Lubelskie 29
- Świętokrzyskie 24
- Wielkopolskie 13
- Mazowieckie 19
- Śląskie 17
- Pomorskie 3
- Kujawsko-Pomorskie 6
- Łódzkie 7
- Zachodniopomorskie 10
- Podlaskie 1
- Opolskie 8
Chcesz produkować wino? Złóż deklarację w KOWR, czas mija 15.01.2021
Spełnienie marzenia o własnej winnicy wymaga nie tylko chęci, ale też odpowiedniego terenu, wpisu do ewidencji, a potem złożenia deklaracji w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa, który administruje krajowym potencjałem produkcyjnym winorośli i wina. Czas mija w piątek 15 stycznia 2021 roku.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – m.in. na podstawie art. 5a ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2020 r. poz. 1891) – realizuje mechanizm wspólnej polityki rolnej „Administrowanie potencjałem produkcyjnym winorośli i wina”.
Powierzchnia uprawy winorośli w województwach 2019/2020
- Lubuskie 91,66 ha
- Małopolskie 87,22 ha
- Dolnośląskie 61,5 ha
- Podkarpackie 45,88 ha
- Lubelskie 27,39 ha
- Świętokrzyskie 23,42 ha
- Wielkopolskie 13,07 ha
- Mazowieckie 41,71 ha
- Śląskie 17,03 ha
- Pomorskie 7,06 ha
- Kujawsko-Pomorskie 3,46 ha
- Łódzkie 8,25 ha
- Zachodniopomorskie 36,65 ha
- Podlaskie 5,94 ha
- Opolskie 5,11 ha
Producenci wpisani do ewidencji prowadzonej przez Dyrektora Generalnego KOWR na rok gospodarczy 2020/2021 mają obowiązek złożenia deklaracji o zbiorach winogron oraz produkcji wina lub moszczu winogronowego w danym roku gospodarczym. Przedsiębiorcy wykonujący działalność gospodarczą, o której mowa w art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 12 maja o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina zobowiązani są do złożenia deklaracji o:
- zbiorach winogron, w przypadku dokonywania zbioru tych winogron w danym roku gospodarczym,
- zbiorach winogron, w przypadku dokonywania zbioru tych winogron oraz dostarczenia przedsiębiorcom wyrabiających wino w danym roku gospodarczym,
- produkcji win lub moszczów winogronowych z własnych lub zakupionych produktów w danym roku gospodarczym.
Osoby, które dostarczają winogrona lub moszcz winogronowy przedsiębiorcy wykonującemu działalność gospodarczą, o której mowa w art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 12 maja o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, wpisani do ewidencji prowadzonej przez Dyrektora Generalnego KOWR zobowiązani są do złożenia deklaracji o:
- zbiorach winogron w danym roku gospodarczym,
- ilości winogron lub moszczu winogronowego, dostarczonych przedsiębiorcom wyrabiającym wino w danym roku gospodarczym.
To też może Cię zainteresować
– Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zachęca do jak najszybszego składania deklaracji za pośrednictwem platformy usług administracji publicznej ePUAP. Deklaracje mogą zostać złożone również osobiście w kancelarii Centrali KOWR lub wysłane poprzez publicznego operatora pocztowego na adres KOWR ul. Karolkowa 30, 01-207 Warszawa. Dostępne wzory formularzy deklaracji wszyscy zainteresowani znajdą na stronie internetowej KOWR - zaznaczył dyrektor Marcin Wroński.
Od 1 października 2019 r. producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium RP, ubiegający się o wpis do ewidencji prowadzonej przez DG KOWR zobowiązani są do uzyskania numeru EP nadawanego przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Wpis do ewidencji producentów uzyskuje się, składając wniosek do kierownika biura powiatowego ARiMR właściwego ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę Wnioskodawcy. Wniosek o wpis do ewidencji winien być złożony do Centrali KOWR w Warszawie najpóźniej do 15 lipca roku poprzedzającego rok wyrobu wina, którego ten wniosek dotyczy. Formularz wniosku wraz z instrukcją wypełniania dostępny jest na stronie ARiMR.
Źródło: KOWR