W sklepach majonez po kilkanaście złotych, a w domu? Ubijanie majonezu nie jest czasochłonne. Sprawdzamy, czy jest też tańsze

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Kupny czy domowy? Który majonez jest tańszy?
Kupny czy domowy? Który majonez jest tańszy? 123rf/nitob1991
Za majonez jak za zboże? Ostatnio wielu klientów patrzy na ceny majonezu. Droższe jajka, chleb, rekordowa papryka z importu – w obliczu inflacji zwracamy uwagę na to, co wkładamy do sklepowego koszyka. Choć stawki za niektóre produkty nie powinny dziwić, w końcu producenci też mierzą się z wysokimi kosztami produkcji, wciąż jednak pojawia się nostalgia, bo kiedyś portfel Polaka cierpiał mniej. Ostatnio, w obliczu zbliżającej się Wielkanocy 2023, sporo mówi się o majonezie. Czy rzeczywiście zdrożał? Czy cena majonezu może być niższa, jeśli zrobimy go samodzielnie? Wyliczamy koszt domowego majonezu.

Spis treści

Święta wielkanocne tuż, tuż. Wielu z nas powoli planuje menu na rodzinne śniadanie, gromadzimy zapasy i szukamy promocji na część towarów. Babka nie upiecze się bez jaj, żurku nie zrobimy bez białej kiełbasy, a sałatka jarzynowa nie uraczy gości smakiem bez dobrego majonezu. O ile część składników lepiej kupić na świeżo, np. w trakcie Wielkiego Tygodnia, o tyle część można składować już wcześniej.

Jaja droższe, to i majonez idzie w górę

Majonez to jeden z produktów, bez których nie przygotujemy świąt. Wzbogaca smak jajek, dodajemy go do mięs i sałatek. Jak zwrócili uwagę klienci, słoik kremowej masy podrożał. W jednym z dyskontów za 800 ml majonezu zapłacimy niecałe 16 zł. Warto jednak podkreślić, że to oferta sezonowa, a wielu producentów wprowadza na rynek różne objętości produktu – można znaleźć 700 ml, 500 ml, a nawet mniejsze po 250 albo 300 ml.

W porównaniu do ubiegłych lat cena może szokować, ale jest spowodowana nie tylko kosztami produkcji, ale też stawkami za poszczególne składniki, z których wyrabia się majonez. Więcej płaci się m.in. za jajka, zwłaszcza te dobre – od wiejskiej szczęśliwej kury.

Oto przegląd sklepowych cen. Ile kosztuje majonez w znanych sieciach handlowych?

Przechadzając się po alejkach w poszukiwaniu majonezu, natrafimy na słoiki różnych firm i różnych objętości. Przykładowo, na początku marca niektóre z nich kosztują:

  • majonez stołowy 170 ml – 4,98 zł,
  • majonez stołowy 500 ml – 8,98 zł,
  • majonez stołowy 700 ml – 13,98 zł,
  • majonez dekoracyjny 250 ml – 6,49 zł,
  • majonez dekoracyjny 700 ml – 14,98 zł,
  • majonez dekoracyjny 800 ml – 15,99 zł,
  • majonez lekki 300 ml – 9,39 zł,
  • majonez babuni 625 ml – 19,79 zł,
  • majonez o obniżonej zawartości tłuszczu 320 ml – 5,98 zł,
  • majonez ze świeżych jaj 600 ml – 11,45 zł.

W zależności od sklepu ceny mogą się różnić. Wiele sieci w okresie przedświątecznym oferuje promocje na niezbędne artykuły, także majonez, warto więc śledzić gazetki lub cenowe obniżki w głównych alejkach.

Ile kosztuje majonez prosto od rolnika?

Lokalni producenci często wystawiają wiejskie wyroby w sieci, np. na grupach lub e-bazarkach. Tyle zapłacimy za majonez prosto od rolnika na początku marca:

  • Dolnośląskie. Sprzedam majonez własnej roboty z wiejskich jajek i oleju słonecznikowego bez barwników, konserwantów, cukru. 14 zł za 400 ml, 22 zł za 900 ml.
  • Podkarpackie. Od dawna zajmuję się produkcją swojskiego majonezu, wychodzi smaczny jak ze sklepu, 10 zł/500 ml.
  • Mazowieckie. Prawdziwy wiejski majonez bez ulepszaczy, 15 zł/500 ml.

Za drogo? Zrób majonez sam. Tyle będzie kosztował

Wydawałoby się, że przygotowanie majonezu to trudna sztuka. W praktyce wystarczy kilka produktów, blender lub trzepaczka i wysokie naczynie. Bazą do wykonania domowego majonezu są jajka, olej, ocet lub musztarda. Reszta składników to dodatki, które wzbogacają smak. W zależności od regionu masę ubija się inaczej, jedni dodają całe jajka, drudzy tylko żółtka. O tym, który przepis podpasuje nam najbardziej, musimy zdecydować już sami. Najważniejsze, że będzie domowy i bez żadnych wzmacniaczy.

Czy przygotowanie domowego majonezu jest drogie? Sprawdzamy. Na warsztat weźmiemy klasyczny przepis, z którego wyjdzie nam najmniejszy słoik majonezu. W sklepach znajdziemy 250 ml lub 300 ml, tyle też średnio powinno być domowego zbitego gotowca.

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • niecałe 1,5 szklanki oleju (ok. ¼ l),
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Koło Gospodyń Wiejskich „Dzikowianki” zaleca: Wszystko zblendować w wąskim naczyniu. Najlepiej, aby dno było takiej szerokości, jak końcówka blendera. Wkładamy blender na samo dno słoika i miksujemy na najwyższych obrotach. Kiedy na dole jest już gęsty majonez, stopniowo podnosimy blender do góry. Na koniec 2-3 razy blendujemy z góry na dół, żeby dobrze się wymieszał. Gotowy majonez doprawiamy solą i pieprzem.

Średnie jajko z wolnego wybiegu to najczęściej koszt 1 zł. Za butelkę oleju rzepakowego zapłaciliśmy 12 zł, ¼ tej objętości to 3 zł. Mały słoiczek musztardy (185 g) kosztuje średnio 2,5 zł, biorąc łyżkę, wyjdzie nas ok. 12 groszy. Ciężko wyliczyć łyżkę soku z cytryny, ale załóżmy, że przy obecnych cenach będzie to ok. 30 groszy. Sól i cukier liczone w szczypcie też będą groszowe, przyjmijmy 20 groszy.

Podsumowanie: Ubijanie wskazanych objętości wyniosło nas 4,62 zł. Wniosek? Poniżej 5 zł da się zrobić domowy majonez. Odrobinę drożej, jeśli dodalibyśmy nieco octu lub wybrali droższe jajka. W sklepie, w zależności od producenta i tego, czy słoik jest na promocji, ceny zazwyczaj zaczynają się od 6 zł, mogą sięgać nawet 9 zł. Da się znaleźć te poniżej 6 zł, ale wtedy objętość jest niższa od tej, którą przygotowujemy w domu.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera