Spis treści
Święta wielkanocne tuż, tuż. Wielu z nas powoli planuje menu na rodzinne śniadanie, gromadzimy zapasy i szukamy promocji na część towarów. Babka nie upiecze się bez jaj, żurku nie zrobimy bez białej kiełbasy, a sałatka jarzynowa nie uraczy gości smakiem bez dobrego majonezu. O ile część składników lepiej kupić na świeżo, np. w trakcie Wielkiego Tygodnia, o tyle część można składować już wcześniej.
Jaja droższe, to i majonez idzie w górę
Majonez to jeden z produktów, bez których nie przygotujemy świąt. Wzbogaca smak jajek, dodajemy go do mięs i sałatek. Jak zwrócili uwagę klienci, słoik kremowej masy podrożał. W jednym z dyskontów za 800 ml majonezu zapłacimy niecałe 16 zł. Warto jednak podkreślić, że to oferta sezonowa, a wielu producentów wprowadza na rynek różne objętości produktu – można znaleźć 700 ml, 500 ml, a nawet mniejsze po 250 albo 300 ml.
W porównaniu do ubiegłych lat cena może szokować, ale jest spowodowana nie tylko kosztami produkcji, ale też stawkami za poszczególne składniki, z których wyrabia się majonez. Więcej płaci się m.in. za jajka, zwłaszcza te dobre – od wiejskiej szczęśliwej kury.
Oto przegląd sklepowych cen. Ile kosztuje majonez w znanych sieciach handlowych?
Przechadzając się po alejkach w poszukiwaniu majonezu, natrafimy na słoiki różnych firm i różnych objętości. Przykładowo, na początku marca niektóre z nich kosztują:
- majonez stołowy 170 ml – 4,98 zł,
- majonez stołowy 500 ml – 8,98 zł,
- majonez stołowy 700 ml – 13,98 zł,
- majonez dekoracyjny 250 ml – 6,49 zł,
- majonez dekoracyjny 700 ml – 14,98 zł,
- majonez dekoracyjny 800 ml – 15,99 zł,
- majonez lekki 300 ml – 9,39 zł,
- majonez babuni 625 ml – 19,79 zł,
- majonez o obniżonej zawartości tłuszczu 320 ml – 5,98 zł,
- majonez ze świeżych jaj 600 ml – 11,45 zł.
W zależności od sklepu ceny mogą się różnić. Wiele sieci w okresie przedświątecznym oferuje promocje na niezbędne artykuły, także majonez, warto więc śledzić gazetki lub cenowe obniżki w głównych alejkach.
Ile kosztuje majonez prosto od rolnika?
Lokalni producenci często wystawiają wiejskie wyroby w sieci, np. na grupach lub e-bazarkach. Tyle zapłacimy za majonez prosto od rolnika na początku marca:
- Dolnośląskie. Sprzedam majonez własnej roboty z wiejskich jajek i oleju słonecznikowego bez barwników, konserwantów, cukru. 14 zł za 400 ml, 22 zł za 900 ml.
- Podkarpackie. Od dawna zajmuję się produkcją swojskiego majonezu, wychodzi smaczny jak ze sklepu, 10 zł/500 ml.
- Mazowieckie. Prawdziwy wiejski majonez bez ulepszaczy, 15 zł/500 ml.
Za drogo? Zrób majonez sam. Tyle będzie kosztował
Wydawałoby się, że przygotowanie majonezu to trudna sztuka. W praktyce wystarczy kilka produktów, blender lub trzepaczka i wysokie naczynie. Bazą do wykonania domowego majonezu są jajka, olej, ocet lub musztarda. Reszta składników to dodatki, które wzbogacają smak. W zależności od regionu masę ubija się inaczej, jedni dodają całe jajka, drudzy tylko żółtka. O tym, który przepis podpasuje nam najbardziej, musimy zdecydować już sami. Najważniejsze, że będzie domowy i bez żadnych wzmacniaczy.
Czy przygotowanie domowego majonezu jest drogie? Sprawdzamy. Na warsztat weźmiemy klasyczny przepis, z którego wyjdzie nam najmniejszy słoik majonezu. W sklepach znajdziemy 250 ml lub 300 ml, tyle też średnio powinno być domowego zbitego gotowca.
Składniki:
- 2 żółtka,
- niecałe 1,5 szklanki oleju (ok. ¼ l),
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.
Koło Gospodyń Wiejskich „Dzikowianki” zaleca: Wszystko zblendować w wąskim naczyniu. Najlepiej, aby dno było takiej szerokości, jak końcówka blendera. Wkładamy blender na samo dno słoika i miksujemy na najwyższych obrotach. Kiedy na dole jest już gęsty majonez, stopniowo podnosimy blender do góry. Na koniec 2-3 razy blendujemy z góry na dół, żeby dobrze się wymieszał. Gotowy majonez doprawiamy solą i pieprzem.
Średnie jajko z wolnego wybiegu to najczęściej koszt 1 zł. Za butelkę oleju rzepakowego zapłaciliśmy 12 zł, ¼ tej objętości to 3 zł. Mały słoiczek musztardy (185 g) kosztuje średnio 2,5 zł, biorąc łyżkę, wyjdzie nas ok. 12 groszy. Ciężko wyliczyć łyżkę soku z cytryny, ale załóżmy, że przy obecnych cenach będzie to ok. 30 groszy. Sól i cukier liczone w szczypcie też będą groszowe, przyjmijmy 20 groszy.
Podsumowanie: Ubijanie wskazanych objętości wyniosło nas 4,62 zł. Wniosek? Poniżej 5 zł da się zrobić domowy majonez. Odrobinę drożej, jeśli dodalibyśmy nieco octu lub wybrali droższe jajka. W sklepie, w zależności od producenta i tego, czy słoik jest na promocji, ceny zazwyczaj zaczynają się od 6 zł, mogą sięgać nawet 9 zł. Da się znaleźć te poniżej 6 zł, ale wtedy objętość jest niższa od tej, którą przygotowujemy w domu.
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?