1/5
Kupny czy domowy? Który majonez jest tańszy?
2/5
Z czego robi się majonez?
Bazą do wykonania domowego majonezu są jajka, olej, ocet lub musztarda. Reszta składników to dodatki, które wzbogacają smak.
3/5
Droższe jaja to droższy majonez
Cena może szokować, ale jest spowodowana nie tylko kosztami produkcji, ale też stawkami za poszczególne składniki, z których wyrabia się majonez. Więcej płaci się m.in. za jajka, zwłaszcza te dobre – od wiejskiej szczęśliwej kury.
4/5
Ile kosztuje sklepowy majonez?
W jednym z dyskontów za 800 ml majonezu zapłacimy niecałe 16 zł. Warto jednak podkreślić, że to oferta sezonowa, a wielu producentów wprowadza na rynek różne objętości produktu – można znaleźć 700 ml, 500 ml, a nawet mniejsze po 250 albo 300 ml. W zależności od firmy i rodzaju majonezu ceny także różnią się między sobą.