Zaczyna się sezon na szparagi. Takie ceny na początek
Pierwszy raz w tym roku w notowaniach na Rynku Hurtowym Bronisze szparagi pojawiły się 19 kwietnia. Za kilogram płacono od 30 do 35 zł, (19.04.2021 r. kosztowały 32-38 zł/kg). To nieco później, jednak taniej niż rok temu. Pierwszy raz w 2021 roku pojawiły się w sprzedaży w hurcie 16 kwietnia za 32-40 zł/kg.
Stopniowo szparagi będą taniały, już 26 kwietnia cena kilograma spadła do 28-33 zł, a na targowiskach najczęściej sprzedawane są w mniejszych pęczkach, aktualnie po 10-15 zł.
Wcześniej szparagi pojawiły się w Wielkopolsce, gdzie uprawia się ich najwięcej. Jak pisze Janusz Piechociński, już 13 kwietnia na rynkach hurtowych półkilogramowy pęczek szparagów był wyceniany od 20 do 22 złotych.
Powierzchnia, na której uprawia się w Polsce szparagi to 2,5 tys. hektarów (dane Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa za 2021 rok). W 2020 r. było to 2,3 tys. ha. Roślina ta zawiera m.in. kwas foliowy, witaminy C, E oraz beta, asparaginę, która wspiera pracę nerek, wapń, fosfor czy potas.
Szparagi są uprawiane w 3 kolorach
- Szparagi zielone – ich niewątpliwą zaletą jest to, że nie wymagają obierania. Ich zielone wypustki wyrastają wysoko ponad powierzchnię ziemi i pod wpływem promieni słonecznych zabarwiają się na zielono. Bardzo aromatyczne, wyraziste w smaku.
- Szparagi białe – te trzeba obrać, choćby z tego względu, że rosną pod ziemią. Mają delikatny, łagodny smak, są twardsze od zielonych, grubsze.
- Szparagi fioletowe – mają grubszą łodygę, są popularne przede wszystkim we Włoszech i Anglii. Rosną nad ziemią, wychodzą ponad kopczyk na kilka centymetrów i mają fioletowe główki.
Piękna zieleń w Twoim ogrodzie
Ceny warzyw w hurcie pod koniec kwietnia 2022
Lubelski Rynek Hurtowy Elizówka, 26.04.2022
- burak czerwony 2,20-2,40 zł/kg
- cebula 1,46-1,86 zł/kg
- cebula czerwona 3-3,40 zł/kg
- czosnek 1,40-1,60 zł/sztuka
- kalafior 7-8 zł/szt.
- kapusta biała 2-3,50 zł/kg
- kapusta czerwona 3,20-3,40 zł/kg
- marchew 1,80 zł/kg
- ogórek długi krajowy 7-8 zł/kg
- ogórek gruntowy krajowy 9-10 zł/kg
- pietruszka 4,40-5,60 zł/kg
- pomidory krajowy 9,17-13,30 zł/kg
- pomidor malinowy krajowy 10-13,34 zł/kg
- rzodkiewka krajowa 1,50-2,20 zł/pęczek
- sałata masłowa 2,50-3,50 zł/sztuka
- ziemniaki 1,13-1,20 zł/kg
- ziemniak młody importowany 3-4 zł/kg.
Źródła: Bronisze, Elizówka

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?