W woj. podlaskim ubyło gospodarstw ekologicznych

Redakcja
Teraz właściciele gospodarstw ekologicznych muszą wykazać się odpowiednią sprzedażą
Teraz właściciele gospodarstw ekologicznych muszą wykazać się odpowiednią sprzedażą Polska Press
Po raz pierwszy od przystąpienia Polski do UE, czyli od 2004 r., liczba gospodarstw ekologicznych zmniejszyła się. W minionym roku funkcjonowały 3234 takie gospodarstwa. Tymczasem w roku 2014 mieliśmy jeszcze zarejestrowane 3424 gospodarstwa produkujące zdrową żywność. Dlaczego zaczęła spadać liczba gospodarstw ekologicznych? Jak mówi Alina Maciąg z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepie­to­wie, w PROW 2014-2020 właściciele gospodarstw ekologicznych muszą się wykazać odpowiednią sprzedażą.

– Z jednej strony to dobrze, że zostały połączone te dwie rzeczy, ale  problem tkwi w tym, że limity dotyczące sprzedaży zostały mocno wyśrubowane – dodaje przedstawicielka PODR.

 

Prognozuje ona, że trend spadkowy może się utrzymać.

W 2004 roku, kiedy przystępowaliśmy do Unii Europejskiej, w woj. podlaskim funkcjonowało zaledwie 200 gospodarstw ekologicznych. W ciągu roku ich liczba zwiększyła się o 141 proc. Duży skok był również w 2008 roku.

Jak wygląda statystyczne gospodarstwo ekologiczne w woj. podlaskim? Przede wszystkim jest większe niż gospodarstwo standardowe. Ma powierzchnię 19 hektarów, tymczasem średnia powierz­chnia gospodarstwa stan­dar­dowego to 12,13 ha. Z kolei, jeśli chodzi o strukturę zasiewów dominują rośliny paszowe, zboża oraz trwałe użytki zielone. – Przybywa też roślin przemysłowych takich jak len czy lnianka.

– Natomiast ciągle jest mało warzyw oraz upraw sadowniczych – podkreśla Alina Maciąg.

Zauważa, że jest zapotrzebowanie na ekologiczne mleko. I pojawiają się pierwsze gospodarstwa, które zaczęły się w tym specjalizować. Przypomnijmy, że na produkcję ekologicznego mleka postawiła ostatnio OSM w Piątnicy.

Specjalistka z PODR w Szepietowie zauważa, że coraz więcej rolników stawia na uprawę ekologicznych ziół.

Liczba gospodarstw ekologicznych

  • 2004 r. – 200
  • 2012 r. – 2939
  • 2013 r. – 3392
  • 2014 r. – 3424
  • 2015 r. – 3234

Jednym z głównych problemów gospodarstw ekologicznych jest małe powiązanie z przetwórstwem. Alina Maciąg tłumaczy, że niektórzy rolnicy na własną rękę podejmują ciekawe inicjatywy. Na przykład gospodarze z Jemielistego (powiat suwalski), którzy  uprawiają ekologiczne warzywa i sprzedają je na rynku, mają też w swoim gospodarstwie kwaszarnię, zorganizowali w minionym roku drzwi otwarte. Gospodarstwo odwiedziło bardzo dużo osób. Rolnicy z Jemielistego takie przedsięwzięcie mają też w planach na przyszły rok.

Na jakie dopłaty mogą liczyć rolnicy ekologiczni w ramach PROW 2014-2020?

W okresie konwersji, czyli przestawiania, wynoszą one:

  • uprawy rolnicze – 966 zł/ha
  • uprawy warzywne – 1557 zł/ha
  • uprawy zielarskie – 1325 zł/ha
  • podstawowe uprawy sadownicze i uprawy jagodowe – 1882 zł/ha
  • ekstensywne uprawy sadownicze – 790 zł/ha
  • uprawy paszowe na gruntach ornych – 787 zł/ha
  • trwałe użytki zielone – 428 zł/ha

Dopłaty po okresie konwersji:

  • uprawy rolnicze – 792 zł/ha
  • uprawy warzywne – 1310 zł/ha
  • uprawy zielarskie – 1325 zł/ha
  • podstawowe uprawy sadownicze i uprawy jagodowe – 1501 zł/ha
  • ekstensywne uprawy sadownicze – 660 zł/ha
  • uprawy paszowe na gruntach ornych – 559 zł/ha
  • trwałe użytki zielone – 428 zł/ha.

Barbara Kociakowska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: W woj. podlaskim ubyło gospodarstw ekologicznych - Gazeta Współczesna