Warto się dowiedzieć o możliwości zwiększenia pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego

Donata Żmiejko
Donata Żmiejko
Warunkiem uczestnictwa w konferencji pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego” jest dokonanie rejestracji do 15 października 2021 r.
Warunkiem uczestnictwa w konferencji pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego” jest dokonanie rejestracji do 15 października 2021 r. PODR Szepietowo
O wykorzystaniu pasz rzepakowych w codziennej praktyce w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka będzie można się dowiedzieć podczas ogólnopolskiej konferencji pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego”, która odbędzie się w Wysokiem Mazowieckiem. Aby wziąć w niej udział, należy się skontaktować z PODR w Szepietowie.

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju oraz Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych organizują V Ogólnopolską konferencję na temat śruty rzepakowej pod hasłem: „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego”.

Producenci rolni zdążyli już się przekonać o tym, jak ważne są krajowe rodzime pasze rzepakowe. W ostatnich latach widać, że istnieje tendencja wzrostowa w wielkości podaży nasion rzepaku. Jednak jeszcze podaż pasz rzepakowych nie przekłada się wprost na zwiększone ich wykorzystanie w krajowym miksie białka paszowego. Jednocześnie widoczny jest trend konsumencki polegający na poszukiwaniu żywności produkowanej bez udziału surowców GMO, zwłaszcza w produktach mleczarskich.

- Wychodząc temu naprzeciw PSPO opracowało i opublikowało Kodeks Dobrych Praktyk znakowania „wolne od GMO” dla przetwórców rzepaku, który jest praktycznym przewodnikiem dla przetwórców nasion rzepaku w zakresie stosowania tego rodzaju oznakowania, umożliwiając m.in. spełnienie stosownych oczekiwań zgłaszanych przez sektor mleczarski – mówi Wojciech Mojkowski, dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. – Zgodnie z opiniami ekspertów to właśnie w przypadku produkcji bydła stosunkowo szybko możliwy jest dalszy wzrost udziału krajowych pasz w tym obszarze.

Tak więc, konferencja poświęcona będzie zagadnieniom dotyczącym wykorzystania pasz rzepakowych w codziennej praktyce w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka. We współczesnej hodowli śruta rzepakowa stanowi alternatywę dla paszy wysoko białkowej w żywieniu bydła mlecznego. Konferencja ma na celu budowanie świadomości hodowców bydła mlecznego na temat walorów śruty rzepakowej i praktycznego aspektu jej szerszego stosowania w skomponowanych dawkach żywieniowych.

PODR w Szepietowie zaprasza do udziału w wydarzeniu rolników, producentów mleka, przedsiębiorców, doradców rolniczych, przedstawicieli świata nauki i biznesu oraz instytucji wspierających rolnictwo.

Spotkanie odbędzie się w 21 października 2021 r. w Hotelu Odessa w Wysokiem Mazowieckiem.

Czytaj też:
Szepietowo. Jesień w sadzie i w ogrodzie oraz „Piknik Rodzinny”. Targi ogrodnicze przyciągnęły tłumy (ZDJĘCIA)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera