Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, że możemy zrobić nawóz z resztek żywności. Jakie produkty posłużą pomidorom lub ogórkom?
Skorupki jaj w ogrodzie
Jajka stanowią jeden z kluczowych produktów w naszej diecie. Okazuje się, że ich skorupki działają cuda w ogrodnictwie. Mają mnóstwo wapnia i krzemu, co wzmacnia rośliny w okresie wzrostu. Można je użyć na sucho lub w formie nawozu. Pierwsza opcja zakłada rozsypanie pokruszonych skorupek pod roślinami, przy drugiej należy zalać je wrzątkiem i zostawić na kilka dni.
Wywar ze skorupek sprawdzi się przy uprawie ogórków lub pomidorów.
Nie wyrzucaj skórek po bananach
Podobnie na ogórki i pomidory działają… skórki bananów. Nie tylko dostarczają składników odżywczych, ale poprawiają smak upraw. Resztki kroimy na kawałki, zalewamy wodą i odstawiamy na kilkanaście godzin. Gotowym wywarem możemy podlać kwitnące rośliny.
Pokrzywa nie tylko na cerę
Pokrzywa od wieków sprawdza się jako środek leczniczy, baza do kosmetyków, a także nawóz. Rolnicy stosują gnojówkę z tej rośliny, także ogrodnicy cenią jej właściwości. Można nią wzmocnić wiele warzyw, ale lepiej omijać te strączkowe. Sprawdzi się także jako podkład pod drzewa owocowe, krzaki owoców leśnych. Przygotowanie nie jest trudne. 500 g liści pokrzywy należy zalać 5 litrami wody, przykryć gazą i odstawić do procesu fermentacji. Mieszanka będzie gotowa po ponad tygodniu, ale dobrze ją trzymać z dala od domu, ze względu na specyficzny zapach.