Warzywa tej wiosny słono kosztują. Co wpływa na ich cenę? Tyle dziś płacimy za cebulę, paprykę i ogórki

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Papryka o tej porze roku trafia do nas z cieplejszych rejonów, a tam zbiory były mniejsze z powodu suszy.
Papryka o tej porze roku trafia do nas z cieplejszych rejonów, a tam zbiory były mniejsze z powodu suszy. Oskar Nowak/Polska Press
Wiosna nareszcie nabiera tempa, temperatura rośnie, a na rynku pojawiają się pierwsze krajowe szparagi i truskawki z tuneli. Więcej niż przed rokiem kosztuje nie tylko krajowa cebula, ale i importowane papryki. Z jakimi cenami spotkamy się tej wiosny na straganach? Co aktualnie decyduje o cenie warzyw? Pytamy w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa i sięgamy po opinie ekonomistów. Zaglądamy też do cennika rynku hurtowego. Sprawdź, ile kosztują teraz pomidory, ogórki, cebule.

Spis treści

Cebula po 6 zł, papryka za 20 zł. Tyle teraz kosztują warzywa

Na straganach wyraźnie wydać, że warzywa podrożały. Na lokalnych targowiskach cebula kosztuje średnio 6 zł, a papryka 19 zł za kilogram. W notowaniach RH Bronisze pojawiły się już krajowe szparagi. Cena za kilogram 13 kwietnia to 44-46 zł, 19 kwietnia nieco spadła i wynosi 36-44 zł.

Sięgamy po przykłady cen warzyw z targowiska w Warcie w województwie łódzkim 13 kwietnia (notowania Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego):

  • ziemniaki 1,50 zł/kg,
  • marchew 4 zł/kg,
  • pietruszka 8 zł/kg,
  • burak ćwikłowy 2,50 zł/kg,
  • seler 4 zł/kg,
  • kapusta biała 5 zł/szt.,
  • rzodkiewka 3 zł/pęczek,
  • sałata 5 zł/szt.,
  • ogórek szklarniowy 12 zł/kg,
  • pomidory szklarniowe 20 zł/kg,
  • papryka czerwona 19 zł/kg,
  • cebula 6 zł/kg,
  • czosnek 3,50 zł/główka.

Co wiosną 2023 decyduje o cenach warzyw?

Jaka będzie ta wiosna pod względem dostępności i cen warzyw w Polsce? To, ile płacimy za pomidory, ogórki i cebulę wciąż będzie nas zaskakiwać? O to, jakie czynniki obecnie decydują o cenach warzyw, pytamy Marcina Wrońskiego, zastępcę dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

- Na aktualną sytuację cenową na polskim rynku warzyw ma wpływ ich podaż z produkcji krajowej w sezonie 2022/2023, a także aktualne uwarunkowania podażowe, wysokie koszty nośników energii oraz kurs złotego do euro - wyjaśnia przedstawiciel KOWR.

- Duży wpływ na sytuację cenową mają mniejsze zbiory w Unii Europejskiej, które odnotowano w sezonie 2022/2023 – przede wszystkim w Hiszpanii i we Włoszech, tj. w krajach, które są największymi unijnymi producentami warzyw. Przypomnijmy, że w 2022 roku mieliśmy do czynienia za południu Europy z ekstremalną suszą.

To z tych kierunków trafia do nas, zwłaszcza zimą i u progu wiosny, sporo warzyw, jak choćby papryka, szparagi, pomidory. Powodów wyższych cen warzyw jest więcej.

- Dotychczasowy poziom cen warzyw w Polsce w 2023 r. jest wypadkową nadal wysokich kosztów produkcji ponoszonych przez krajowych producentów oraz mniejszą podażą warzyw pochodzących z importu, przede wszystkim z Hiszpanii. Duży, prowzrostowy wpływ na ceny importowanych warzyw ma niekorzystny dla importerów kurs wymiany waluty krajowej względem euro. Równocześnie na rynku warzyw spod osłon na sytuację podażową wpływały nadal wysokie koszty ogrzewania, co skłaniało producentów warzyw do opóźniania produkcji - mówi Marcin Wroński.

Co dalej z cenami na warzywnych stoiskach w kraju? Dyrektor z KOWR tłumaczy, że na sytuację cenową na rynku warzyw w Polsce w kolejnych miesiącach 2023 r. będzie mieć wpływ sezonowość produkcji, która może być czynnikiem wpływającym na umiarkowaną obniżkę cen poszczególnych gatunków warzyw wraz z ich rosnącą dostępnością z produkcji krajowej.

- Niemniej w perspektywie najbliższych miesięcy na ceny warzyw będzie miał wpływ nadal wysoki poziom kosztów produkcji ponoszonych przez rolników.

Ceny warzyw w połowie kwietnia 2023 w hurcie

Rynek Hurtowy Bronisze po raz pierwszy w 2023 roku w swoich notowaniach umieścił krajowe szparagi 13 kwietnia. Cena za kilogram wynosiła 44-46 zł. W środę 19 kwietnia stawka 36-44 zł/kg. Rok temu, kiedy w zestawieniu cen szparagi pojawiły się 19 kwietnia, za kilogram płacono od 30 do 35 zł. Pierwszy raz w 2021 roku pojawiły się w sprzedaży w hurcie 16 kwietnia za 32-40 zł/kg.

Najpopularniejsze krajowe warzywa kosztują obecnie w Broniszach (19 kwietnia 2023):

  • buraki ćwikłowe 0,95-1,50 zł/kg,
  • cebula biała 3,50-4,20 zł/kg,
  • cebula czerwona 3-4 zł/kg,
  • marchew 2,90-3,50 zł/kg,
  • ogórki gruntowe 8-11 zł/kg,
  • ogórki spod osłon krótkie 7-9 zł/kg,
  • pieczarki 8-11 zł/kg,
  • pietruszka 5-6,50 zł/kg,
  • pomidory malinowe 17-20 zł/kg,
  • pomidory spod osłon 14-17 zł/kg,
  • ziemniaki 0,90-1,55 zł/kg.

Dlaczego warzywa podrożały? Okiem ekonomistów

W marcu 2013 roku warzywa znalazły się w czołówce najbardziej drożejących produktów. Wynika tak z analizy 88 tys. cen do raportu „Indeks cen w sklepach detalicznych” autorstwa UCE RESEARCH i uczelni WSB Merito.

W porównaniu do marca 2022 roku, warzywa w minionym miesiącu były droższe średnio o 39,6 proc. Ceny cebuli, o której głośno było zimą, wzrosły o 68 proc. rok do roku, marchwi – o 60,4 proc., a papryki – o 59,1 proc.

– Wzrost cen warzyw, podobnie jak owoców, był zapowiadany już w styczniu. Wynikało to bowiem głównie z ograniczonej możliwości dostaw np. z Hiszpanii czy Afryki. Duży wpływ na taką sytuację miała ograniczona produkcja, związana ze styczniowym atakiem zimy. Na wiosnę ta kategoria produktów najczęściej zaczyna odnotowywać spadki cen. Jednak, w mojej ocenie, nic nie wskazuje na to, żeby w najbliższym czasie tendencja była odwrócona – uważa ekonomistka dr Anna Semmerling z Uniwersytetu WSB Merito.

Z kolei jak zaznacza dr Tomasz Kopyściański z tej samej uczelni, w przypadku cebuli i marchwi odczuwamy jeszcze skutki słabych zeszłorocznych zbiorów. Do tego dochodzą ograniczone stany magazynowe, które na koniec okresu zimowego przekładają się na niską dostępność tych produktów w sklepach. Według eksperta, dynamiczny wzrost cen warzyw może mieć charakter krótkotrwały. Jego zdaniem najpóźniej w maju, po zwiększeniu produkcji krajowej, powinniśmy odczuć istotne spadki cen w tej kategorii.

Innego zdania jest Marcin Luziński z Santander Bank Polska:

- Problemy podażowe nie znikną tak łatwo, więc myślę, że warzywa mogą dalej drożeć w najbliższych miesiącach. Innym problemem tego sektora są spore ceny nawozów oraz wysokie temperatury w grudniu i styczniu, które mogły spowodować przedwczesne rozpoczęcie wegetacji.

Źródła: RH Bronisze, ŁODR, MondayNews

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro