Wojna o burgery
W 2020 roku europosłanka Sylwia Spurek podjęła dyskusję na temat burgerów. Mięsożercy od dawna są zdania, że hasło burger nieodłącznie wiąże się z posiadaniem mięsnego kotleta w środku i tylko w tym przypadku powinno być używane. Weganie i wegeterianie tworzą swoje bułki, w których zamykają kotlety robione z kalafiora czy też kaszy i dalej nazywają je burgerami.
Kto zatem ma rację? Sprawa trafiła do Parlamentu Europejskiego, który odrzucił możliwość stosowania nazewnictwa steka czy parówek tylko w odniesieniu do przemysłu mięsnego. Posłowie uznali, że informacja o tym, że produkt jest wegetariański wystarczy by zamknąć spory.
Fanów wegeburgerów przybywa
To też może Cię zainteresować
Wegeburgery zyskują na popularności, o czym świadczy ilość otwieranych knajp. Miłośnicy warzywnych dań przekonują, że dieta roślinna jest zdrowsza i wydajniejsza od mięsnej.
Kotlety, które są zamiennikami mięsnego steka, najczęściej przyrządzane są z warzyw i kaszy. W zależności od pory roku, kucharze stawiają na sezonowe produkty. Tej jesieni można spotkać burgera z wkładką z dyni albo ziemniaka. W karcie dań królują też cieciorka, szpinak, kalafior, marchewka lub kasza. Pomysłowość sympatyków wege nie zna granic i niektóre połączenia mogą zaskoczyć nawet wybrednych konsumentów.
To też może Cię zainteresować
Burgery warzywne nie zastąpią mięsnych i na odwrót. Każdy ma jednak wybór i własny smak. Na mapie Polski jest mnóstwo miejsc, które zadowolą zwolenników zarówno krwistej wołowiny, jak i delikatnego kalafiora.
Święto sadów w Wierzchowicach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?