Wegeburgery – czym zastąpić mięso. Kotlety z marchwi czy buraka alternatywą dla steków

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Dużą popularnością cieszy się kotlet z połączenia kaszy z burakami. Całość jest nie tylko smaczna, ale też sycąca dzięki zbitej konsystencji i dodatkom.
Dużą popularnością cieszy się kotlet z połączenia kaszy z burakami. Całość jest nie tylko smaczna, ale też sycąca dzięki zbitej konsystencji i dodatkom. pixabay.com/TheoCrazzolara
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Mówiąc o burgerach, na myśl od razu nasuwa się widok masywnej bułki z soczystym mięsem i dodatkami w środku. Miłośnicy wege obalają jednak mit i popularyzują burgery, które bazują na warzywach i produktach roślinnych.

Wojna o burgery

W zeszłym roku europosłanka Sylwia Spurek podjęła dyskusję na temat burgerów. Mięsożercy od dawna są zdania, że hasło burger nieodłącznie wiąże się z posiadaniem mięsnego kotleta w środku i tylko w tym przypadku powinno być używane. Weganie i wegeterianie tworzą swoje bułki, w których zamykają kotlety robione z kalafiora czy też kaszy i dalej nazywają je burgerami.

Kto zatem ma rację? Sprawa trafiła do Parlamentu Europejskiego, który odrzucił możliwość stosowania nazewnictwa steka czy parówek tylko w odniesieniu do przemysłu mięsnego. Posłowie uznali, że informacja o tym, że produkt jest wegetariański wystarczy by zamknąć spory.

Fanów wegeburgerów przybywa

To też może Cię zainteresować

Wegeburgery zyskują na popularności, o czym świadczy ilość otwieranych knajp. Miłośnicy warzywnych dań przekonują, że dieta roślinna jest zdrowsza i wydajniejsza od mięsnej.

Kotlety, które są zamiennikami mięsnego steka, najczęściej przyrządzane są z warzyw i kaszy. W zależności od pory roku, kucharze stawiają na sezonowe produkty. Tej jesieni można spotkać burgera z wkładką z dyni albo ziemniaka. W karcie dań królują też cieciorka, szpinak, kalafior, marchewka lub kasza. Pomysłowość sympatyków wege nie zna granic i niektóre połączenia mogą zaskoczyć nawet wybrednych konsumentów.

To też może Cię zainteresować

Burgery warzywne nie zastąpią mięsnych i na odwrót. Każdy ma jednak wybór i własny smak. Na mapie Polski jest mnóstwo miejsc, które zadowolą zwolenników zarówno krwistej wołowiny, jak i delikatnego kalafiora.

Mięsożerni mężczyźni bardziej szkodliwi

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie