Wegeburgery – czym zastąpić mięso. Kotlety z marchwi czy buraka alternatywą dla steków

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Rozróżnienie burgerów na mięsne i warzywne przyjęło się, o czym świadczy ilość otwieranych knajp tematycznych. Każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie czy ma ochotę na soczystą wołowinę, czy na delikatnego kalafiorowego kotleta.
Rozróżnienie burgerów na mięsne i warzywne przyjęło się, o czym świadczy ilość otwieranych knajp tematycznych. Każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie czy ma ochotę na soczystą wołowinę, czy na delikatnego kalafiorowego kotleta. pixabay.com/StockSnap
Udostępnij:
Mówiąc o burgerach, na myśl od razu nasuwa się widok masywnej bułki z soczystym mięsem i dodatkami w środku. Miłośnicy wege obalają jednak mit i popularyzują burgery, które bazują na warzywach i produktach roślinnych.

Wojna o burgery

W 2020 roku europosłanka Sylwia Spurek podjęła dyskusję na temat burgerów. Mięsożercy od dawna są zdania, że hasło burger nieodłącznie wiąże się z posiadaniem mięsnego kotleta w środku i tylko w tym przypadku powinno być używane. Weganie i wegeterianie tworzą swoje bułki, w których zamykają kotlety robione z kalafiora czy też kaszy i dalej nazywają je burgerami.

Kto zatem ma rację? Sprawa trafiła do Parlamentu Europejskiego, który odrzucił możliwość stosowania nazewnictwa steka czy parówek tylko w odniesieniu do przemysłu mięsnego. Posłowie uznali, że informacja o tym, że produkt jest wegetariański wystarczy by zamknąć spory.

Fanów wegeburgerów przybywa

To też może Cię zainteresować

Wegeburgery zyskują na popularności, o czym świadczy ilość otwieranych knajp. Miłośnicy warzywnych dań przekonują, że dieta roślinna jest zdrowsza i wydajniejsza od mięsnej.

Kotlety, które są zamiennikami mięsnego steka, najczęściej przyrządzane są z warzyw i kaszy. W zależności od pory roku, kucharze stawiają na sezonowe produkty. Tej jesieni można spotkać burgera z wkładką z dyni albo ziemniaka. W karcie dań królują też cieciorka, szpinak, kalafior, marchewka lub kasza. Pomysłowość sympatyków wege nie zna granic i niektóre połączenia mogą zaskoczyć nawet wybrednych konsumentów.

To też może Cię zainteresować

Burgery warzywne nie zastąpią mięsnych i na odwrót. Każdy ma jednak wybór i własny smak. Na mapie Polski jest mnóstwo miejsc, które zadowolą zwolenników zarówno krwistej wołowiny, jak i delikatnego kalafiora.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie