Święta wielkanocne bez kiełbaski z chrzanem, szynki z ćwikłą i jaj w majonezie? To się nie może udać. Potrawy, wzbogacone dodatkami, stanowią element tradycji na polskim stole. Można je kupić w sklepie, ale dużo lepiej wykonać je samemu. Jak zrobić domowy majonez, chrzan i ćwikłę? Zobacz, jakie patenty mają gospodynie z kół wiejskich.
Idealny majonez na święta. Domowy przepis, utrzyj go sam
Przygotowanie majonezu wcale nie jest trudne. Wystarczą odpowiednie produkty i konsekwencja w ucieraniu. A smak jest nie podrobienia, niewątpliwie podrasuje każdą sałatkę i ugotowane jajka.
- Majonez można wykonać przy pomocy blendera w wysokim wąskim naczyniu lub metodą tradycyjną przy pomocy łyżki i pałki do ciasta – przekazują nam członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Czołówku.
Z podanego przepisu wyjdzie ok. 380 g majonezu. Składniki powinni być w temperaturze pokojowej.