Wielkie grillowanie z kurczakiem - tak promowano mięso drobiowe w Sokółce

Redakcja
Na uczestników imprezy czekały różnego rodzaju drobiowe smakołyki
Na uczestników imprezy czekały różnego rodzaju drobiowe smakołyki Dorota Biziuk
Wielkie Grillowanie z Kurczakiem – najlepszym smakiem” zgromadziło w miniony weekend Sokółce amatorów dobrego jedzenia i producentów tego surowca. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz podaje, że w 2015 roku w całej Unii Europejskiej produkcja drobiu wzrosła o 3,8 proc. Największy procentowy wzrost produkcji miał miejsce w Polsce i wyniósł 11,5 proc.

– Obecnie mamy w Polsce dużą nadprodukcję drobiu. Taka sytuacja spowodowała, że kilogram żywca kurczaka kosztuje zaledwie 3,40 zł netto. To cena, jaka obowiązywała... 15 lat temu! – powiedział Alfred Głuszyński, wiceprezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza w Warszawie.

 

To właśnie KZGPR był głównym organizatorem imprezy “Wielkie Grillowanie z Kurczakiem – najlepszym smakiem”, która w minioną niedzielę – już po raz szósty – odbyła się w Sokółce. “Wielkie Grillowanie” sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Przez cały dzień rozdano setki kilogramów wyrobów z kurczaka.

– Polacy jedzą coraz więcej drobiu i coraz mniej wieprzowiny. Niestety, teraz żaden produkt rolny nie jest drogi. Niskie ceny, jakie producenci otrzymują za kurczaki, spowodują, że w konsekwencji nie będą mieli z czego inwestować w swoich gospodarstwach. Z kolei mali producenci całkowicie znikną z rynku – dodał Alfred Głuszyński.

 

Wiceprezes KZGPR hoduje kurczaki we wsi Zastocze w gminie Krypno. W jednym cyklu produkcyjnym ma 65 tys. sztuk kurczaków. Polscy rekordziści hodują nawet 3,5 mln kurczaków w jednym cyklu.

W trakcie niedzielnej imprezy w Sokółce nie obyło się bez konkursów z kurczakami w roli głównej.

Tytuł Mistrza Grillowania trafił do Katarzyny Lik z Supraśla. Najlepszą sałatkę z kurczakiem przygotowała rodzina Domin z Sokółki. Konkurencję polegającą na jedzeniu udek drobiowych na czas – bez użycia rąk – wygrał Adam Byczkowski z Sokółki.

Dużym zainteresowaniem ciszyły się Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Jajek na Czas. W tym konkursie bezkonkurencyjny okazał się Maciej Szamreto z Sokółki. W ciągu dwóch minut pan Maciej zjadł dziewięć jajek.

Dorota Biziuk

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wielkie grillowanie z kurczakiem - tak promowano mięso drobiowe w Sokółce - Gazeta Współczesna