– Obecnie mamy w Polsce dużą nadprodukcję drobiu. Taka sytuacja spowodowała, że kilogram żywca kurczaka kosztuje zaledwie 3,40 zł netto. To cena, jaka obowiązywała... 15 lat temu! – powiedział Alfred Głuszyński, wiceprezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza w Warszawie.
To właśnie KZGPR był głównym organizatorem imprezy “Wielkie Grillowanie z Kurczakiem – najlepszym smakiem”, która w minioną niedzielę – już po raz szósty – odbyła się w Sokółce. “Wielkie Grillowanie” sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Przez cały dzień rozdano setki kilogramów wyrobów z kurczaka.
– Polacy jedzą coraz więcej drobiu i coraz mniej wieprzowiny. Niestety, teraz żaden produkt rolny nie jest drogi. Niskie ceny, jakie producenci otrzymują za kurczaki, spowodują, że w konsekwencji nie będą mieli z czego inwestować w swoich gospodarstwach. Z kolei mali producenci całkowicie znikną z rynku – dodał Alfred Głuszyński.
Wiceprezes KZGPR hoduje kurczaki we wsi Zastocze w gminie Krypno. W jednym cyklu produkcyjnym ma 65 tys. sztuk kurczaków. Polscy rekordziści hodują nawet 3,5 mln kurczaków w jednym cyklu.
W trakcie niedzielnej imprezy w Sokółce nie obyło się bez konkursów z kurczakami w roli głównej.
Tytuł Mistrza Grillowania trafił do Katarzyny Lik z Supraśla. Najlepszą sałatkę z kurczakiem przygotowała rodzina Domin z Sokółki. Konkurencję polegającą na jedzeniu udek drobiowych na czas – bez użycia rąk – wygrał Adam Byczkowski z Sokółki.
Dużym zainteresowaniem ciszyły się Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Jajek na Czas. W tym konkursie bezkonkurencyjny okazał się Maciej Szamreto z Sokółki. W ciągu dwóch minut pan Maciej zjadł dziewięć jajek.
Dorota Biziuk
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?