Wieprzowina jest OK! Polski schabowy na szklanym ekranie [wideo]

RedakcjaZaktualizowano 
Dariusz Bloch
Obalono mity o wieprzowinie i smacznie promowano program, którego premiera odbędzie się w pierwszy dzień świąt, na antenie TVP3 Bydgoszcz.

 

- Mitów na temat wieprzowiny jest dużo - mówił prof. dr hab. Andrzej Pisula (SGGW) podczas konferencji prasowej związanej z premierą programu „Wieprza pieprzem”.  Zdaniem profesora, nieprawdą jest, że mięso czerwone jest niezdrowe. - Dotarłem do raportów Światowej Organizacji Zdrowia i wiem, że zostały one źle zinterpretowane! - wyjaśniał. - Jedzenie w nadmiarze może szkodzić. 

 

Dodał, że ok. 500 g tygodniowo nie zaszkodzi. Wie, że niektórzy konsumenci wykluczają mięso z diety. - Czy my mamy przewód pokarmowy przeżuwaczy? - zapytał i sam sobie odpowiedział: - Nie!  

 

Zwrócił uwagę na różnicę pomiędzy mięsem kulinarnym a przerobowym. - To pierwsze ma niewiele tłuszczu - mówił. - Wieprzowina potrafi się obronić, ale warto ją promować - stwierdził Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Dodał, że produkcja wieprzowiny w Polsce przeżywa trudny okres - ze względu na utrzymujące się rosyjskie embargo, zagrożenie związane z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń. Dlatego tym bardziej warto promować polską wieprzowinę, by jej produkcja  była opłacalna dla naszych rolników. 

Niestety, w ostatnich latach pogłowie świń w Polsce drastycznie zmalało i nie jesteśmy w stanie zaspokoić nawet krajowego popytu. Teraz więcej tego mięsa importujemy, niż eksportujemy. - Warto odbudować polski rynek wieprzowiny - stwierdził Jan K. Ardanowski, wiceprzewodniczący sejmowej Komisji Rolnictwa. Zwrócił uwagę, że ostatnio nasz krajowy produkt często przegrywał z tańszym, duńskim mięsem, choć to polska wieprzowina zdobywa zachodnie rynki, tam doceniają jej jakość. Dlatego trzeba wypromować polski schabowy także w Polsce. 

 

I właśnie schabowy będzie „bohaterem” pierwszego odcinka programu „Wieprza pieprzem”. - O mięsie można mówić jak o poezji - zauważyła Anna Raczyńska, dyrektor TVP3 Bydgoszcz. - Jest szansa na zrealizowanie poematu - żartował Rodziewicz. 

 

Nie będzie to program kulinarny, jakich wiele. Ma także edukować. Znajdą się w nim informacje m.in. o tym, czym jest wieprzowina, jakie ma wartości odżywcze, będzie nawet o ekonomii w kuchni. Nie zabraknie przepisów serwowanych telewidzom przez Agatę Jędraszczak (blogerkę kulinarną), Bartłomieja Witkowskiego (kucharza) i Iwonę Komisarek (dziennikarkę TVP3 Bydgoszcz). 

 

Program sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego składa się z 10 odcinków. Premiera - w pierwszy dzień Bożego Narodzenia, kolejne co sobotę, o godz. 19. 

Wideo

Materiał oryginalny: Wieprzowina jest OK! Polski schabowy na szklanym ekranie [wideo] - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3